Hoppa till innehåll

Uppsving för återbrukat

Har du tillbringat mer tid hemma under corona-restriktionerna? Och kanske passat på att rensa i skåp och förråd? Då har du gjort som massor av andra göteborgare. Återbruk på olika sätt har fått ett jättelyft det senaste halvåret.

Publicerad i Trivas nr 3 2020.

Besöken på återvinningscentralerna (ÅVC) i Göteborg ökade med 17 procent under våren 2020. En ÅVC tar emot det som inte kan lämnas i miljörummen/husen eller på en vanlig återvinningsstation. Det kan handla om möbler, bygg­material, metall, elektronik, vitvaror eller sådant som klassas som farligt avfall som exempelvis färg och kemikalier. På en ÅVC kan du också lämna kläder och prylar till second hand-försäljning.

I Kretsloppsparken i Alelyckan finns inte bara en ÅVC – alldeles intill kan du också fynda bland det andra lämnat in. I butiken Återbruket hittar du bygg-, inrednings- och hemprodukter som dörrar, diskbänkar, badrumsporslin, verktyg, sportartiklar och möbler. Där ökade försäljningen med 27 procent under perioden april–juni, där juni blev en rekordmånad.
– Det är glädjande att göteborgarna lämnar saker för återbruk, men det bästa för miljön är att också själv återbruka, vilket våra kunder gör. De har köpt mycket byggmaterial, fönster, dörrar och liknande, säger Andreas Hadzikostas, arbetsledare på Återbruket.

Varje göteborgare slänger nu nästan 400 kilo hushållsavfall om året. Göteborgs Stad har som mål att detta ska minska till 300 kilo år 2030, vilket innebär en minskning med 30 procent jämfört med år 2010. Ju mer vi sorterar ut sådant som kan återvinnas, desto bättre. Men det allra bästa är att återbruka så långt det går – så blir det inget avfall alls.

Inget grovavfall i miljörummet!
I Bostadsbolagets miljörum får man inte ställa grovavfall. Inte heller i källarkorridorer eller andra allmänna utrymmen. Om du är osäker på var du ska slänga sakerna så prata med din fastighetsvärd.

Här kan du ge bort – eller fynda!
Du kan förstås vända dig direkt till olika hjälporganisationer för att både handla återbrukat och skänka sådant som du inte längre behöver. Här hittar du några av dem:
Secondhandbutiker i Göteborg
Smarta kartan

Besök en ÅVC
På en ÅVC – en återvinningscentral – kan du lämna in de allra flesta typer av grovavfall. För det behöver du ett ÅVC-kort som ger dig tolv kostnadsfria besök om året. Kommer du utan bil registreras inget besök.
Visst avfall är alltid gratis att lämna: farligt avfall, el och elektronik, förpackningar, tidningar och användbara kläder.
Hämta ett ÅVC-kort på en ÅVC, eller beställ här! Där hittar du också alla ÅVC samt information om vad du kan lämna där.

Tips för mindre avfall
Det finns många sätt att minska sitt avfall. Vissa enkla medan andra kräver lite mer ansträngning. Här får du massor av tips för både nybörjare och experter!

Text och foto: Karin Andréen Olsson

 

Bilden föreställer tre stolar från kommunens återvinningscentral.

Stolar för alla smaker och behov.

 

Bilden föreställer kassar med saker som skänkts till Stadsmissionen på en av kommunens återvinningscentraler.

Kläder, prylar, leksaker och annat som du inte längre behöver hittar nya ägare i Stadsmissionens second hand-butik i Kretsloppsparken.

 

Bilden föreställer utemiljö utanför Återbruket på en av kommunens återvinningscentraler. Utanför står bland annat tre plastbilar.

I butiken Återbruket i Kretsloppsparken i Alelyckan hittar du mängder av begagnade produkter för bygg, hem och inredning. Här finns också sportartiklar och större leksaker.

 

Bilden föreställer sex handfat i olika färger från en av kommunens återvinningscentraler.

Vem har sagt att ditt nya tvättställ måste vara helt nytt? Återbruket säljer välbevarad inredning till dig som ska renovera eller bygga.

 

Bilden föreställer ett åvc-kort.

Du beställer ditt eget åvc-kort på kommunens hemsida och det ger dig sex gratis besök per år.