Förutsättningarna var de sämsta tänkbara – eller kanske de bästa. Nollgradigt regn och stormbyar gav en dramatisk inramning till den årliga trygghetsvandringen i Tynnered.
Det är sent i november och även efter göteborgska mått mätt ett riktigt ruskväder. I en lokal i Frölunda sitter ett 20-tal personer och pratar trygghetsfrågor. Den här kvällen har Bostadsbolaget bjudit in representanter för hyresgäster, bostadsrättsföreningar och andra aktörer i området till den årliga trygghetsvandringen på Topas- och Briljantgatan.
Oroligheterna i området tidigare under hösten med skjutningar och gängrelaterat våld har för tillfället tagit paus men många boende upplever fortfarande området som oroligt och känner en stor otrygghet kopplad till specifika platser.
”Tänk på att kvinnor och män upplever olika saker, så gå på känslan när ni stannar till på en plats. Titta även på växtlighet, markförhållanden, belysning och skyltningen i området”, lyder uppmaningen innan gruppen delar upp sig i två team och går ut i novembermörkret.
– Här står träden väldigt tätt, belysningen är dålig och platsen känns öde. Jag känner mig otrygg och utsatt här och skulle inte vilja gå hit ensam på kvällen, säger Lena Olmos när gruppen stannar till på en mörk gångväg.
Lena har bott i området i ett år och är kassör i den lokala hyresgästföreningen Ädelstenen. Tillsammans med föreningens ordförande Richard Lundberg samt ett par förtroendevalda från lokala hyresgästföreningen Oasen representerar hon hyresgästerna i området.
– Det här med trygghetsvandringar är jätteviktigt för oss boende. Jag gillar att vara engagerad där jag bor och samverka med mina grannar, säger hon.
”Hallå, hallå! Vad gör ni här? Har det hänt något?” ropar en kvinna från en balkong när de gula västarna passerar nere på gården. ”Nejdå, vi är ute och trygghetsvandrar bara” får hon till svar och ger gruppen en tumme upp.
I en brant trappa halkar en av deltagarna till på väg ned, och händelsen registreras i ett protokoll. ”Här är väldigt halt ibland”, konstaterar en trygghetsvärd som följt med på vandringen. Vid en gångpassage över trafikleden stannar gruppen till och diskuterar bristen på belysning. En kvinna med hund stannar oroligt till när hon ser gruppen men lugnar sig när hon ser att alla bär gula västar.
– Här vid gångbron brukar ett av gängen stå, men nu verkar dom ha flyttat på sig till någon annan plats, säger Richard Lundberg, och fortsätter:
– Det finns ett stort behov av sådana här trygghetsvandringar. Vi boende behöver ta tillbaka området från de kriminella, men samtidigt är trygghet så mycket mer än att få bort gängen. Det kan även vara en bänk där de äldre kan sätta sig ned och vila en stund, eller att man åtgärdar en dålig belysning i området, säger han.
De synpunkter och perspektiv som kom upp under vandringen kommer att sammanställas av Bostadsbolaget och så småningom resultera i en åtgärdslista som de olika fastighetsägarna i området får ta del av.
– Vi anordnar den här trygghetsvandringen en gång om året. Jag tycker det blev en bra uppslutning och förhoppningen är att det vi sett ikväll resulterar i olika förbättringar, säger Cecilia Baffoe som jobbar som utvecklingsledare på Bostadsbolaget.