Hoppa till innehåll

Två hederspriser till Bostadsbolaget

Under februari uppmärksammades Bostadsbolaget med hela två hederspriser. Dels årets Hederskristall från AktivBo, dels ett hedersomnämnande i Solenergipriset i kategorin Årets anläggning.

Hederskristallen delades ut den 10 februari vid Benchmark Event. Motiveringen var bland annat: ”Genom ett strukturerat och målmedvetet arbete gör man stora insatser i utsatta områden där trygghetslyftet i Hammarkullen är ett föredöme. Att kunden ska tas på allvar, bli väl bemött och kunna känna sig trygg, är värderingar som ligger i själen.”
– Vi är så oerhört stolta över att vårt långsiktiga och strategiska arbete som startade redan 2016 uppmärksammas på det här fina sättet, säger Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget.
– Särskilt roligt är det att just vår stora ökning av trygghetsbetyget i Hammarkullen lyfts fram.
Bostadsbolaget fick 2016 möjligheten att köpa Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen. De enda hyresfastigheterna i området som inte Bostadsbolaget ägde.
– Där och då bestämde vi oss för att arbeta långsiktigt och metodiskt och inte låta projekt efter projekt avlösa varandra, berättar Kicki Björklund.

Betygen har stadigt ökat

Vid en första analys av kundnöjdheten i de nya fastigheterna skilde det över 20% i betygen för rent och snyggt samt för trygghet jämfört med Bostadsbolagets övriga bestånd i Hammarkullen. Sedan 2016 har väldigt mycket hänt och idag är betygen utjämnade över området och dessutom stigande.
Att Bostadsbolagets långsiktiga arbete uppmärksammas med en Hederskristall ger ytterligare energi åt hela organisationen.
– Vi tror att vårt sätt att arbeta, nära våra hyresgäster, gör skillnad. Denna Hederskristall inger extra stolthet i alla våra medarbetare som varje dag lägger ner både kraft och själ i mötet med hyresgästerna, säger Kicki Björklund.

Innovativ solcellslösning uppmärksammades

Den 17 februari delade branschorganisationen Svensk Solenergi ut Solenergipriset 2022. I samband med det fick Bostadsbolaget hedersomnämnande i kategorin årets anläggning för sin unika designade solcellsfasad på Friskväderstorget i Biskopsgården.
Oskar Scheiene, Energi- och miljöchef på Bostadsbolaget, fick ta emot priset av Svensk Solenergis ordförande Anna Kinberg Batra.
– Vi är oerhört glada och stolta över att vår solcellsfasad på Friskväderstorget uppmärksammas bland så många bra nominerade anläggningar. Vi är särskilt stolta över att vi med vår anläggning visar att man kan kombinera teknik- och miljösatsningar med vårt sociala ansvar som allmännyttigt bostadsbolag, säger Oskar Scheiene, energi- och miljöchef på Bostadsbolaget.

Designen adderar fler värden

Designade solceller är ganska nytt och solcellspanelerna på Friskväderstorget är bland de första i sitt slag i Sverige. Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombinerats i ett mosaikmönster inspirerat av marockanskt kakel och svensk folklore.
– Även om effekten inte är lika god av att solcellerna är placerade på fasaden så adderar designen och tekniken andra värden till området. Tillsammans med solcellspanelerna på husets tak får vi en god effekt som täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor, säger Oskar Scheiene.

Fakta om Benchmark Event samt motivering till Hederskristallen:
Benchmark Event anordnas av AktivBo och priser delas ut till de fastighetsbolag som genomför kundundersökningar tillsammans med AktivBo och som av sina kunder anses vara Sveriges bästa hyresvärdar. Hederskristallen utses av AktivBo själva.
Motiveringen löd:
”Hos detta kommunala bostadsbolag är kundnöjdhet alltid ett prioriterat område. Med en ledning och en organisation som brinner för hyresgästernas väl, är man inte bara en hyresvärd utan en viktig samhällsaktör som förändrar på riktigt. Genom ett strukturerat och målmedvetet arbete gör man stora insatser i utsatta områden där trygghetslyftet i Hammarkullen är ett föredöme. Att kunden ska tas på allvar, bli väl bemött och kunna känna sig trygg, är värderingar som ligger i själen. Med deras övertygelse om att förvaltningskvalitet ger livskvalitet kan vi vara säkra på att detta bostadsbolag alltid kommer att kämpa för människorna som bor i deras hus.”

Fakta om Solenergipriset samt motivering till hedersomnämnandet:
Solenergipriset delas ut av branschorganisationen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. En vinnare och två hedersomnämnande delades ut i varje kategori. Bostadsbolagets solcellsfasad i Biskopsgården var en av 23 nominerade solcellsanläggningar som gjorde upp om priset som Årets anläggning. Motiveringen löd:
”Som ett av de första bostadsbolagen i Sverige installerade Bostadsbolaget designade solceller på en fasad på ett hyreshus i Biskopsgården, ett av Göteborgs särskilt utsatta områden. Här kombineras solcellsteknik med konst där paneler uppbyggda av moduler med färgfält bildar ett mosaikmönster influerat av marockanskt kakel och svensk folklore. En satsning som inspirerar, sätter nytt ljus på solenergi och banar väg för liknande projekt. Även om solcellerna är mindre effektiva på fasaden uppskattar juryn nytänkandet kring solcellspanelernas utformning och de värden som adderas genom designen och tekniken till stadsrummet, värden som har stor betydelse för hyresgästerna och för närområdet som helhet.”

En tryckt plakett där det står Vinnare av Kundkristallen 2022

Designade solceller i mosaikmönster på husfasad på Friskväderstorget

Designade solcellspaneler i brunt och olika blåa nyanser