Hoppa till innehåll

Valstärkande arbete på Bostadsbolaget

Den 11 september är det val i Sverige. För många är det dock ingen självklarhet hur man går till väga för att rösta. Bostadsbolaget hakar därför på Göteborgs stads valstärkande arbete för att så många som möjligt ska få kunskap om hur och varför man ska rösta.

Camp Hammarkullen/Rannebergen ska väcka intresset för demokratifrågor

I bostadsområden Hammarkullen och Rannebergen är siffran på antal personer som röstar en av de lägsta i Göteborg. Utvecklingsledarna på Bostadsbolaget har därför startat en rad satsningar för att försöka vända trenden och informera om valet. Suraya, en av utvecklingsledarna, har lett det så kallade Camp Hammarkullen/Rannebergen under sommaren.

– Camp Hammarkullen/Rannebergen är egentligen ett vanligt feriearbete men med inslag av demokratiföreläsningar och workshops. Vi har bland annat haft föreläsningar av en polis, journalister från SVT och valambassadörer. Detta för att försöka väcka intresset och kunskapen om demokrati redan i ung ålder. Ungdomarna fick även möjlighet att fördjupa sig kring vissa ämnen genom eget arbete som de redovisade i slutet av sina arbetsveckor.

Kvinna pekar på affisch

Valnämnden har varit på besök i området

– För att informera om hur röstning går till och vem som får rösta har vi fått hjälp av Valnämnden. Vi har lånat skärmar och valurnor som vi har ställt ut på Hammarkulletorget under sommaren. I samband med detta har vi delat ut valinformation till alla våra hyresgäster i både Hammarkullen och Rannebergen, totalt till cirka 4000 lägenheter.

Boendebudget i Hammarkullen

Under året har det även startats upp en boendebudget för alla Bostadsbolagets hyresgäster i Hammarkullen. Här kan man lägga förslag på vad man vill att Bostadsbolaget ska göra för 300 000 kronor. Sedan sker röstning och ett antal förslag vinner och genomförs under 2023. Alla som bor i området kan lägga förslag och rösta. För att det demokratiska tänket och oberoendet ska hålla hela vägen ut är företaget Digidem med och bidrar i planeringen av processens alla steg. Du kan läsa mer om boendebudgeten här!

 

Events med koppling till valet:

Den 27 augusti anordnas Demokrati och det fria ordet i Folkets Hus i Hammarkullen. Mingla med politiker, kolla på debatter och samtala med lokala aktörer och boende. Klockan 10:00-18:00 på Hammarkulletorget 62A.

Den 31 augusti anordnar Göteborgs stad ett valevent på Växthuset, Valthornsgatan 29 i Göteborg. Här kan du lyssna på politikerdebatt, prata med politiker, lära dig hur och varför man ska rösta eller bara fika och mingla. Mer information hittar du på Din röst 31 augusti (goteborg.se)

valurna