Hoppa till innehåll

Bli vattensmart för miljön

– Att det kommer rent vatten när vi öppnar kranen betyder inte att det är självklart eller gratis. Det ska pumpas runt i systemet och värmas upp. Och allt vatten blir avloppsvatten som ska renas. Hela kedjan är både kostsam och har en stor miljö- och klimatpåverkan.

Publicerad i Trivas nr 4 2022.

 

Det säger Josefin Lundberg Abrahamsson, chef för avdelningen dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten – förvaltningen inom Göteborgs Stad som ser till att vi alla har vatten i kranen och att avloppsvattnet leds till reningsverket.
Som göteborgare är vi lite bortskämda med att ha i stort sett obegränsad tillgång till vatten från Göta älv, åtminstone än så länge. Men det finns ändå starka skäl för oss att spara på vattnet. Allt vatten som kommer ur kranarna i våra hem är klassat som livsmedel – alltså även det vi duschar och tvättar oss i, spolar i toaletten, diskar och vattnar blommorna med.
Det kostar att pumpa det till din fastighet, värma varmvattnet och sedan rena avloppsvattnet med hjälp av olika kemikalier innan det kan släppas ut.
– Hur mycket är rimligt att vi spolar bort? undrar Josefin. Allt vatten vi använder har ett klimatavtryck, förutom att det kostar pengar. Vi behöver nyttja det med respekt och inte slösa med resurserna.

Varje år rinner det ungefär tre miljoner kubikmeter vatten (tre miljarder liter!) för cirka 54 miljoner kronor genom kranarna i Bostadsbolagets alla lägenheter och lokaler. Att värma upp varmvattnet kostar ungefär lika mycket. Nyligen avslutades en översyn av kranarna i alla hus som inte är nybyggda eller nyrenoverade, då den så kallade strålsamlaren i änden på kranen och duschmunstycken och -slangar byttes ut så att vattenflödet minskar.
Åtgärderna har hjälpt till att spara på vattnet – men vad kan du som hyresgäst göra själv för att bli mer vattensmart?

Josefin listar det hon tycker är viktigast och enklast:
1. Korta ner tiden du duschar.
2. Anmäl omedelbart droppande kranar och rinnande toaletter. Det är en enkel åtgärd som gör stor skillnad.
3. Kör disk- och tvättmaskiner så fulla som möjligt. En modern diskmaskin drar cirka tolv liter vatten – betydligt mindre än motsvarande handdisk.
4. Stäng av vattnet när du borstar tänderna. En familj på fyra personer kan tillsammans spara 100 liter vatten på en dag.

Utvecklingen mot minskat slöseri med vatten går framåt, tack vare ökad medvetenhet och olika tekniska innovationer som snålspolande toaletter, två olika toaknappar, snålare tvättmaskiner med mera. Men det finns mycket mer som var och en av oss kan bidra med. Här intill hittar du fler tips på hur du kan använda vatten på ett smartare sätt. Häng också gärna på i tävlingen ”Ditt bästa waterhack” och dela med dig av dina egna knep för att spara vatten.

Det är egentligen bara vid ett tillfälle Josefin tycker att vi ska spola i kranen lite extra – på morgonen eller när man varit bortrest och vattnet stått en längre stund i ledningen.
– Vi som levererar vattnet har inte koll på hur ledningarna ser ut i varenda fastighet. Låt vattnet rinna en stund, annars kan vi inte garantera livsmedelskvalitet.

Ditt bästa waterhack – dela och tävla om fina priser!

”Waterhack” – ”vattenknep” – är rubriken på Bostadsbolagets kampanj som syftar till att spara vatten i samarbete med hyresgästerna. Du kanske har dina egna knep och idéer? Något som är enkelt att börja med, som skulle kunna spara en massa vatten – eller ett tips som är kreativt, knasigt eller kul. Dela med dig så gör vi en insats för miljön tillsammans!

Dela med dig: Lägg upp ditt bästa tips på sociala medier och tagga med #waterhack.

Tävla och vinn:
Du kan också lämna ditt bästa tips som tävlingsbidrag. Skicka i så fall ditt tips, ditt namn och kontaktuppgifter på något av följande sätt:
1. Mejla till: trivas@bostadsbolaget.se
2. Posta till: Bostadsbolaget, Trivas, Box 5044, 402 21 Göteborg
3. Klicka här och följ instruktionerna.

Mer information: waterhack.bostadsbolaget.se

Text: Karin Andréen Olsson

En kvinna med en dator i famnen tittar in i kameran.

Josefin Lundberg Abrahamsson, chef för avdelningen dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.

Ett duschmunstycke som det kommer vatten ur.

1. Duscha smart. Snabbast in och ut ur duschen vinner! Och låt inte vattnet rinna medan du tvättar eller schamponerar dig.

Detaljbild på avloppet i en diskho där det rinner ner vatten.

2. Älska din diskho. Och ditt handfat på toa också. Handdisk, tvättning, rakning – använd proppen i stället för att låta kranen rinna.

Närbild på droppande kran.

3. Stoppa droppet. En enda droppande kran är lika med tre hinkar vatten per dygn. Lika illa med rinnande toaletter.
Hör av dig till din fastighetsvärd så att det blir fixat.

Matavfallspåse i ställning.

4. Rätt diskvett. Skrapa av matresterna i stället för att skölja tallriken. Matavfall hör hemma i bruna påsen och inte i avloppet, och du slösar inte vatten i onödan. Och ärligt talat, måste du ta ny kopp varje gång du är kaffesugen?

En kanna med vatten hälls upp i ett glas.

5. Kallt i kanna Inget släcker törsten som ett glas iskallt vatten. Fyll en kanna och ha i kylen!