Hoppa till innehåll

Färgsprakande sommar med Designklubben

Bland målarfärg, penslar, pärlor och verktyg växer det fram en stark gemenskap.
Designklubben i Norra Biskopsgården är till för alla barn och unga som vill prova på att utforska design. Genom olika workshops och aktiviteter får de vara med och skapa och undersöka vad design är och hur det kan ta sig uttryck.


Publicerad i Trivas nr 3 2022.

Den annars övergivna basketplanen i Norra Biskopsgården genomgår en förvandling. Här designar man nämligen ”Drakparken”. Det är basketkorgar som pimpas, bänkar som målas. Det odlas färgglada blommor i pallkragar. Lite längre bort är man i full gång med att snickra ihop en skateboard­ramp.
– Här händer saker hela tiden, säger Anna som är projektledare för Designklubben.
Hon arbetar på Röhsska Museet och med sin mångåriga erfarenhet som designer planerar hon aktiviteter där deltagarna får testa på olika designtekniker.
– Syftet med Designklubben är att undersöka hur design kan bidra till att leda ett område i en positiv riktning. Man märker verkligen att Designklubben har fyllt ett behov här i Biskopsgården. Det är många barn och ungdomar härifrån som kommer hit vid näst intill varje tillfälle, berättar Anna.

Designklubben har flera av sina aktiviteter i Bostadsbolagets lokal ”Orkanen” i Biskopsgården. Dit kan barn och ungdomar från sex år och uppåt komma för att pyssla, måla och fika tillsammans. Förutom att skapa Drakparken så har deltagarna fått designa sin egen gympapåse. Till sin hjälp har de Benjamin, 18, sommarjobbande handledare.
– I min roll som handledare vägleder jag deltagarna i designprocessen och är med och planerar de olika aktiviteterna, säger Benjamin som själv är uppvuxen i Biskopsgården.
– Jag har alltid intresserat mig för design och det konstnärliga. Designklubben är som klippt och skuren för mig. Just nu går jag gymnasium med inriktning på design och teknik. Min dröm är att i framtiden få arbeta med funktionell design, bilar till exempel. Det vore häftigt, säger Benjamin.

Sista veckan av sommarlovssatsningen börjar lida mot sitt slut. Under fredagen samlades alla handledare och deltagare i Designklubben för en grillfest i Drakparken som de med gemensamma krafter har varit med och byggt upp.
– Det är fantastiskt att se hur idéer och skisser blir till verklighet. Designklubben är ett koncept som kräver att man samarbetar och kommunicerar med varandra. Ur det kommer så otroligt mycket glädje och en stark sammanhållning, säger Anna.

Faktaruta:

Det här är Designklubben
• Designklubben skapar möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid för barn och unga i Biskopsgården, genom att visa på vägar in i designfältet. Den startades 2021 på initiativ av Röhsska Museet i samarbete med Bostadsbolaget. En del av samarbetet var att inför sommarlovssatsningen 2021 gemensamt rekrytera och anställa unga feriearbetare mellan 16 och 18 år som bor i Biskopsgården.

– Vi vill se en positiv utveckling i området genom att aktivera, inspirera och stärka framtidstron för barn och unga. Designklubben är en satsning som vi gör tillsammans med Röhsska för att främja ungas sysselsättning och för att de ska få värdefulla arbetslivserfarenheter, säger Anni-Frid, utvecklingsledare på Bostadsbolaget.

Text: Josefine Gustafsson Foto: Robert Lipic

En kvinna med en såg och en man med en borrmaskin.

Anna, projektledare från Röhsska Museet, och handledaren Benjamin håller i trådarna när en tom basketplan förvandlas till ”Drakparken”

Två ungdomar målar en liten stuga.

Barn och ungdomar i Designklubben i Norra Biskopsgården designar och bygger en park.

Pratbubblor med information och öppettider.

Designklubben är öppen för alla unga i Biskopsgården.

Massa pyssel på ett bord.

Inne på Orkanen finns också en massa pyssel för dem som hellre är inne och jobbar.

En kille och en tjej står framför en handmålad skylt där det står Kom och fixa en park för alla barn.

Sebastian och Anna vid skylten som bjuder in alla att vara med och skapa parken.