Hoppa till innehåll

Hälsningar från Hult Åsen

Vi har tagit oss en liten bit söderut på vår upptäcktsfärd genom Göteborg och landar ned i Hult Åsen i Askim. En plats nära havet, grönskande omgivning och endast 20 minuter med buss från centrum. En plats som i många, många generationer varit en oas för återhämtning och salta bad.


Publicerad i Trivas nr 3 2022.
”Här är som ett mini-botaniska”

– Vi har upptäckt havet på ett nytt sätt! Från balkongen ser vi hur det skiftar med väder och årstid. Och alla olika sjöfåglar som vi inte tänkt på förut, säger Ron och Chloé som bor på fjärde våning. De tycker att havet och närheten till naturen är det bästa med Hult Åsen, och menar att inflyttningen hösten 2019 var perfekt tajmad. När pandemin slog till hade de nära till de härliga promenaderna ner till Askimsbadet, campingen och i naturvårdsområdet bakom knuten. Möjligheterna att snabbt komma in till Frölunda Torg och centrum får också beröm.
– Det tar bara några minuter med buss till torget. Haha, det är nästan lika bra som taxi, säger Ron och Chloé som inte har bil och tycker att de klarar sig bra utan.
De konstaterar att de är nöjda med allt här – trean med utsikt och kvällssol, läget, grannarna och lugnet. Och utemiljön.
– Har ni sett så fint vår fastighetsskötare Abdu har gjort, säger de och pekar på dahliorna som omger behållarna för mat- och hushållsavfall. Det finns väl ingen annan som slänger sopor med så fin inramning! Han har verkligen gröna fingrar, det är som ett mini-botaniska här!

Askimsbadet då och nu

Askimsbadet var tidigt uppskattat och välbesökt. Tåget på Säröbanan hade ett stopp i Askimsviken och en fin sommardag på 1950- och 1960-talen kunde badet besökas av tusentals personer. En stor del av besökarna bestod av ”Dr Allards badbarn” från Göteborg som skickades hit för att få tillgång till frisk luft, bad och lek under sommaren. Askimsbadet är fortsatt mycket populärt med såväl långgrund sandstrand som en 259 meter lång badpir
som faktiskt är Sveriges längsta! Här finns också stora gräsytor för lek och spel och ramper från stranden och piren gör badet tillgängligt för alla. Flera busslinjer från Göteborg har täta turer och stannar vid Askimsbadet.

Naturen bakom knuten

Fin natur och härliga promenadstigar hittar man i naturvårdsområdet Hult Åsen. Tio hektar som gjort för ett aktivt friluftsliv i skog och mark. Tänk bara på att det är ett skyddat område och att man inte får göra upp eld, campa eller ha hunden okopplad.

Hemma bland askar

Namnet Askim är bildat av trädnamnet ask och ordet hem, i betydelsen trakt.
Redan på 1200-talet hittar man namnet i en isländsk skrift – Askheims herað.

Hyresrätternas intåg

Hult Åsens Väg i Askimsviken är Bostadsbolagets senaste byggprojekt. Det stod klart 2020 och innebar att det småhustäta området fick ett stort tillskott av hyreslägenheter – 111 stycken fördelade på fem sjuvåningshus där de översta har utsikt över Askimsviken. Lägenheterna är i storleken 1–4 rum och kök och blev snabbt uthyrda.

Äventyrsgolfa på campingen

Här hittar du Lisebergs camping Askim Strand med havet som närmsta granne. Förutom tält- och husbilsplatser finns här också ett vandrarhem. Och om du tröttnar på bad – varför inte ta en runda på campingens 9-håls äventyrsgolfbana?

Abdu får det att växa

– Hult Åsens Väg är ett väldigt trevligt och lugnt område. Jag tror hyresgästerna trivs och tycker om att bo här, säger fastighetsskötare Abdu som hunnit lära känna många av de boende. Utemiljön är det allra bästa, tycker han, och visar den fina innergården med en liten damm, utemöbler, lekplats och ljusinstallationer som lyser upp kvällarna. Abdu gillar att hålla på med växter, träd och blommor och har ständigt nya planer för utemiljön. En plantering av lökväxter är på idéstadiet och i krukor inne på Boservice gror frön han tagit med hemifrån. Citron, clementin, fikon …
– Vi får väl se vad som tar sig, säger han.

Text: Kerstin Torsede, Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic

En man och en kvinna ler mot kameran.

Chloé och Ron flyttade in i det nybyggda huset på Hult Åsens Väg och stortrivs. Närheten till havet är allra bäst, tycker de.

Skylt där det står Naturreservat.

Tvärs över gatan leder stigen in i naturreservatet Hult Åsen.

Hav med sandstrand.

Askimsbadet ligger på kort gångavstånd från området.

I förgrunden syns fritidsstugor och i bakgrunden syns höga hus.

Hult Åsens väg ligger precis bakom koloniområdet i Askim.

Gul blomma.

Dahlior i olika färger som Abdu har planterat.

En man ler in i kameran.

Abdu är fastighetsskötare på Hult Åsens Väg.

Ett högt hus med en damm i förgrunden.

Hult Åsens Väg har en egen damm på gården.

Två sopbehållare med grönt i bakgrunden.

Fastighetsskötaren Abdu har planterat dahlior runt hela sopstationen vilket gjort det till en riktigt mysig plats.