Hoppa till innehåll

Designern som blev trädgårdsmästare

Rambergsstaden ger ett lummigt intryck med många träd och buskar där det ligger vid foten av Ramberget. Här samsas höga hus från 1970-talet med trevåningshus från 1930-talet omgärdade av grönområden och små sparade ängar mellan huskropparna.


Publicerad i Trivas nr 3 2022.

När man ger sig tid att promenera runt och kika in på gårdarna är det inte bara lummigt. Här bjuds på en blomsterprakt som närmast för tankarna till Botaniska trädgården. Variationsrikedomen i de färgstarka rabatterna är stor. Här finns frukt- och bärbuskar och flera odlingslådor där hyresgästerna kan låta sig väl smaka. Miljövärden Pia, som ansvarar för utemiljön i Rambergsstaden, säger att hon brukar tänka ”trädgård” när hon planerar och arbetar i området.
– Det här är ju hyresgästernas trädgård. Här ska man kunna sitta ute och njuta i skuggan av ett träd. Eller kunna gå ut och plocka lite blåbär och krusbär. Det är roligt att vara med och utveckla en miljö där människor bor och skapa platser där man kan komma ut och umgås med varandra, säger hon.

Pia är inne på sitt fjärde år som miljövärd i området och började efter en tvåårig utbildning till trädgårdsmästare. Hon hade då ett 15-årigt förflutet som designer på olika klädföretag men kände att hon ville göra något annat.
Att ägna sig åt träd och buskar låg nära till hands.
– Ja, man kan säga att både kläddesign och trädgårdsarbete ligger i släkten sedan tre generationer bakåt. Herrarna har varit trädgårdsmästare och damerna har varit skräddare, säger hon.

Under halva året har Pia hjälp av säsongsanställda som är ute varje dag och klipper, rensar, planterar och ser till att det är fint överallt. De har delat upp området i fyra delar och varje del får en egen dag i veckan för trädgårdsarbete. På fredagarna brukar de städa och hålla rent i hela området.
Pia, med sin bakgrund som designer, vill gärna skapa en enhetlig bild inne på gårdarna och göra dem till platser som både är vackra att se på och härliga att vara i. Färgerna på träden, buskarna och blommorna ska vara i harmoni med varandra och locka ögat.
– Det här är ett helt fantastiskt roligt arbete. Man har mycket kontakt med hyresgästerna och det är ett fritt, omväxlande arbete under ansvar att skapa en fin boendemiljö där människor trivs. Jag får nypa mig i armen ibland – jag trivs så oerhört bra med det jag gör, säger hon.

Text: Kerstin Torsede Foto: Peter Nilsson

En kvinna ler bland blommor.

”Jag får nypa mig i armen ibland. Jag trivs så oerhört bra med det jag håller på med” säger Pia som arbetar som miljövärd på Hisingen.

En kvinna kör elmoppe.

En sittgrupp mellan husen.

En plats att mötas och trivas tillsammans på.

En kvinna ler bland blommor.

Pia röjer med häcksaxen – ett av hennes mest använda redskap i arbetet som miljövärd.

En bild på mynta.

Överallt finns möjlighet för hyresgästerna att plocka och smaka på det som odlas – mynta, smultron, rabarber eller äpplen