Hoppa till innehåll

Färgstark invigning av Column 001

Hyresgästerna på Hult Åsens väg i Askim har fått en ny granne – Column 001. Utanför knuten reser sig nu den 4,7 meter höga pelaren i knalligt orange.

Publicerad i Trivas nr 4 2022.

Konstnären Anton Alvarez var på plats för att presentera sitt verk när Bostadsbolaget bjöd in till invigningsmingel.
– Detta är min första pelare i en serie av flera, därav namnet. Nästa får heta Column 002. Kanske blir den i en helt annan färg, längd eller bredd, säger Anton.
Han är inte bara konstnär – han uppfinner bland annat egna maskiner som han använder för att tillverka skulpturer. Column 001 skapades med en lerpress som han har arbetat med sedan 2016.
– Med den har jag kunnat ta fram de olika keramiska segmenten. Tittar man närmare ser man vågmönster i keramiken som för tankarna till havet och platsen vi befinner oss på. Den starka orange färgen står i konstrast till himlen, skogen och bostadshusen runt omkring.

Konstverket är finansierat av Bostadsbolaget genom den så kallade 1%-regeln. Den innebär att byggande bolag och förvaltningar inom Göteborgs Stad ska avsätta minst en procent av byggkostnaden till konst och utsmyckning i nybyggda områden.
– Det är viktigt med konst i våra bostadsområden. Det berikar området och tillför något alldeles extra. Just Column 001 blir som ett landmärke för Hult Åsen, säger Sandra som är projektansvarig för ombyggnadsprojekt på Bostadsbolaget.
– Vi tog kontakt med Göteborg konst som hjälpte oss att finna en konstnär som kunde ta sig an det här projektet. Av dem de presenterade kändes Anton Alvarez som ett självklart val. Vi är väldigt nöjda och glada över resultatet!

Vill du se fler av Antons verk kan du titta här: antonalvarez.com

Text och foto: Josefine Gustafsson

En man står bredvid en orange kolumn.

Konstnären Anton Alvarez presenterade sin skulptur Column 001 på plats i Hult Åsen. Du kan se fler av hans verk på antonalvarez.com.