Hoppa till innehåll

Så kan du spara utan att snåla

Inflation, höjda matpriser och dyrare energi – just nu är det många av oss som behöver hålla hårdare i plånboken. Men bara genom att vara vardagssmart finns det mycket pengar att spara. Här är tips på hur du kan leva mer sparsamt utan att vara snål.

Publicerad i Trivas nr 4 2022.

Många av tipsen hjälper dig också att leva lite mer miljövänligt.

• Gör en budget
Låter kanske trist, men få saker är så effektiva när det gäller att hålla i pengarna. I vissa bankappar kan du få dina utgifter kategoriserade för att enklare få koll på vart pengarna går. Se om det finns utgifter du kan dra ner på. För många innebär julen extrautgifter som det inte finns mycket utrymme för. Bestäm på förhand hur mycket du kan spendera innan du ger dig ut i julhandeln och håll dig till din budget.

• Julklappar
Ge bort något hemgjort! Att någon har använt sin tid till att baka/laga/pyssla något att ge bort känns ofta mer värdefullt och personligt än vilken köpt julklapp som helst. Att skänka sin tid till barnpassning eller städning är också en garanterat uppskattad julklapp.
En annan julklapp som andas omtanke, hållbarhet och framtid är att ge bort en reparation. Alla har vi trasiga prylar och plagg hemma som skulle få ett andra liv genom ett presentkort hos till exempel skräddare eller skomakare. Kanske kan du ge bort en lagningstjänst som du själv kan utföra – lägga upp ett par för långa byxor, olja in balkongmöblerna, måla ett staket eller serva en cykel.
Kolla in ReTures tips på sista sidan hur du slår in dina klappar på ett fint och personligt sätt, utan att behöva köpa omslagspapper och presentsnöre.

• Planera inköpen
Att småhandla är varje plånboks största fiende. Gör en veckomatsedel med inköpslista och håll dig till den när du handlar. Gå inte till matbutiken när du är hungrig – då slipper du komma hem med mat som du egentligen inte behöver.

• Granska inköpen
Är det något du vill ha eller måste ha? Sätt en gräns för dig själv, till exempel att du måste vänta minst två veckor med vill ha-köp, eller åtminstone sova på saken. Då undviker du onödiga impulsköp.

• Tanka hemma
Fyll vattenflaskan och termosmuggen hemma. Den som handlar något att dricka varje arbetsdag kan spara åtminstone en femhundring i månaden på det här viset.

• Fixa matlåda
Laga lite extra till middag och spara resterna i matlåda till jobbet. Då får du både pengar kvar i plånboken och hinner ta en promenad på lunchrasten i stället för att stå i kö på något lunchställe. Här finns tusenlappar att spara varje månad.

• Hitta billigare nöjen
Det är lätt att tänka på sådant som är ”färdigförpackat” när det kommer till att hitta på något att göra. Men att gå ut och äta med vänner kan lätt bytas mot en trevlig kväll hemma där ni lagar mat ihop. Lekland med barnen kostar en del, men en femkamp eller ”hela havet stormar” hemma är billigt – och kan bli minst lika roligt även om det kräver lite mer jobb.

• Ordna byteskvällar
Samla ihop kollegorna på jobbet, kompisarna eller grannarna hemma på gatan. Gör det till en social grej och byt prylar och kläder med varandra.

• Spara på elen
Dra ur laddare som inte används och låt inte varmvattnet stå och spola i onödan. Om du har äldre elektronikprylar finns risken att de använder mycket el i standby-läge. Då är det bättre att stänga av helt på strömbrytaren. Med grenuttag som har strömbrytare kan du stänga av flera prylar samtidigt. Tina fryst mat i kylskåpet så utnyttjar du kylan som finns i maten.

• Kolla dina abonnemang
Behövs alla streamingtjänster? Är det billigare att hyra film när du väl tittar? Kan ni dela abonnemang i familjen?

• Låna grejer av varandra
Dra nytta av trenden att låna och hyra från andra privatpersoner. Det finns lokala grupper på Facebook och sajter som Smartakartan.se där du kan få tips på var du kan låna/få eller hyra prylar som du behöver. På fritidsbanken.se lånar du sport- och friluftsutrustning gratis i 14 dagar.

• Planera resor
Boka så tidigt du kan, det blir oftast billigare. Är du sent ute? Ta en riktigt sen resa i sista minuten, då kostar det också mindre. Du som brukar resa men låter bli just nu – lägg undan en summa för kommande resor eller som sparande.

Källa: Sveriges Konsumenter, Swedbank

En spargris med tomtemössa.

Ett par händer slår in julklappar med återvunnet material.

Tidningspapper och juldekorationer du inte använder blir till fina paketinslagningar.

Ung man går utomhus i vintertid med en kaffemugg och tittar i sin telefon.