Hoppa till innehåll

Fyra år av återbruk i Kortedala

Nu firar butiken Återbruk Hej & Tack fyra år på Tusenårsgatan i Kortedala. Här tar man vara på matsvinn från livsmedelsbutiker, samt kläder och prylar som folk lämnar in. Allt delas ut till besökare som vill återanvända.

Återbruksbutiken bygger på att inga pengar byter ägare, varken för varor som lämnas in eller delas ut. Bostadsbolaget bidrar med lokal utan kostnad och butikens volontärer arbetar gratis med att hämta matvaror, sortera, städa och sköta utdelningen till besökarna.
Ann-Heléne Lundmark är en av initiativtagarna och ansvarig för butiken.
– Vi är ett gäng tanter i området som vill göra något gott för andra och för vår miljö. På det här sättet ser vi till att saker sparas och kommer vidare. Verksamheten skapar även social hållbarhet, både för oss och våra besökare. Den funkar som grannsamverkan och trygghetsskapande kitt i området – man känner igen och hälsar på varandra.

Trots all uppskattning från besökare är det inte en helt problemfri verksamhet. Det handlar bland annat om bråk i kön och bristande respekt för hur många varor besökare kan få. Hot och glåpord ledde till att butikens öppettider minskades.
– Det är väldigt ledsamt att mötas av sådant, även om det är från en liten del av besökarna. Syftet med butiken är återanvändning för att minska matsvinnet och trycket på vår miljö. Inte välgörenhet utifrån besökarens behov – det finns det andra organisationer som gör, säger Ann-Heléne Lundmark som vill understryka att de allra flesta som kommer är glada och vänliga.
Ann-Heléne Lundmark uppmanar fler att skapa möjligheter för återbruk i sina bostadsområden:
– Man får energi av att göra något tillsammans och för andra. En verksamhet för återbruk kräver dock en tydlig struktur för att fungera. Hör gärna av er till oss för tips och råd!

Publicerad i Trivas nr 3 2021.

Text: Karin Andréen Olsson

Ann Helene var med och startade Återbruksbutiken i Kortedala