Hoppa till innehåll

Grönt är skönt på vinterfesten

Snart är vinterns alla helger här med fester och firanden. I år tänker vi lite extra på både plånboken och klimatet. Trivas vill därför tipsa om några nya favoriter som sätter guldkant på kalaset – utan kött men med mycket grönt. Rätterna är lättlagade och passar bra när ni är många runt bordet!

Publicerad i Trivas nr 4 2023.

Saffranscouscous med kräftor och tomat

Mellanöstern möter svensk tradition. Paradrätt på vilket helgbord som helst!

Couscous: 4 dl vatten, 1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond, 1/2 tsk salt, 1/2 g saffran, 1 1/2 msk olivolja, 4 dl couscous (gärna fullkorn), 150 g sockerärtor, 1/2 kruka persilja.

Kräftsås: 2 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g), 1 rödlök, 1 vitlöksklyfta, 1/2 förp stjälkselleri (à 450 g), 1 röd peppar, 1 1/2 msk olivolja, 1 burk körsbärstomater (à 400 g), 1 citron, salt och peppar.

Gör så här
Couscous: Koka upp vatten, buljongtärning, salt, saffran och olivolja i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner couscous och täck med lock. Strimla sockerärterna tunt på längden och hacka persiljan. Före servering, fluffa upp couscousen med en gaffel och vänd ner sockerärter och persilja.
Kräftsås: Låt kräftorna rinna av i en sil. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skiva sellerin. Dela, kärna ur och hacka chilin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan i en kastrull. Häll på tomaterna och låt sjuda ca 5 minuter. Riv skalet av citronen och pressa ur saften.
Rör ner kräftorna i tomatsåsen tillsammans med citronskal och -saft och låt det bli varmt, men låt det inte koka. Smaka av med salt och peppar. Servera kräftsåsen med couscousen.
Recept: Ica

Rulltårta med saffran och lingongrädde

Trivas favorit till kaffet eller som efterrätt – en julig variant av en kär klassiker.

3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver
1 påse saffran
1 msk vatten
4 dl vispgrädde
1,5 dl lingonsylt.

Gör så här
Sätt ugnen på 250° C. Lägg bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ut bakpulvret i mjölet. Tillsätt saffran upplöst i vattnet och mjölet i smeten, blanda försiktigt. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen 5 minuter.

Vispa grädden, ej för hårt. Tillsätt lingonsylt och blanda runt.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper, pensla botten med kallt vatten för att få loss bakplåtspapperet kakan bakats på. Bred lingongrädden över kakan innan den svalnat helt och rulla ihop. Låt rulltårtan vila i papperet en liten stund innan den skärs i skivor och serveras.
Recept: Santa Maria

Grillad sparris med örtricotta

Visst kan grönt vara lyxigt – som det här supergoda, festliga tilltugget!

2¬3 knippen sparris, Zeta Extra jungfruolivolja Classico, salt.

Örtricotta: 4 vitlöksklyftor, 1 burk Ricotta (250 g), 1 kruka basilika, plockade blad, 3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato Ekologisk, rivet skal från 1 citron, salt, nymalen svartpeppar.

Gör så här
Sätt in vitlöksklyftorna med skalet kvar i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter, tills de blir mjuka. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål eller kanna, tillsätt ricotta, basilika och citronskal. Häll i lite olivolja i taget och kör med stavmixer till en jämn kräm, salta och peppra. Ställ kallt. Bryt eller skär av den nedre träiga delen på sparrisen. Pensla sparrisarna med olivolja och grilla i grillpanna runt om i 5-7 minuter, var försiktig så de inte bränns. Salta och ringla över lite extra olivolja. Servera med örtricottan.
Recept: Zeta

Pinsa med grönkål och burrata

(1 st – ca 2 portioner)
Pinsa är det nya pizza. Lite åt focaccia-hållet, lite matigare och mustigare med en krispigt god kant. Med färdigköpt deg blir det snabbaste helgrätten!

1 frp Pinsa, 1 dl riven Parmigiano Reggiano 22 mån, 1 frp Mozzarella, italiensk,
2 grönkålsblad, 1 frp Burrata, salt, nymalen svartpeppar.

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader (230 grader för tillagning i tråg). Lyft pinsan ur papperstråget och lägg på plåt. Har du en pizzasten, värm ugnen till 275–300 grader.
Skär mozzarella i bitar och lägg på hushållspapper. Lägg ett papper över och tryck till. Mozzarellan får då krämigare konsistens och pinsan blir inte för blöt.
Repa grönkålsbladen och lägg i en skål. Droppa några droppar olivolja över och blanda runt. Fördela mozzarella, 1/2 dl riven parmesan och grönkål över pinsan. Pensla gärna kanterna med olivolja för extra krisp.
Grädda i ca 5–7 minuter eller tills osten smält och brödet samt grönkål fått fin färg. Strössla över riven parmesan och fördela bitar av burrata. Salta, peppra och ringla över olivolja.
Recept: Zeta

Risotto med brysselkål

Risotto kan varieras hur mycket som helst. I den här helt vegetariska versionen är det stekt brysselkål som ger den fina, lite juliga smaken.

2 bananschalottenlökar, 1 vitlöksklyfta, 10–12 dl svampbuljong (eller fond), 3 msk olivolja, 3 dl risottoris (carnaroli- eller arborioris), 2 dl vitt vin eller matlagningsvin, 500 g brysselkål, 2 1/2 dl finriven parmesan, 50 g smör, salt, svartpeppar. Finriven parmesan till servering.

Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm. Fräs löken i hälften av oljan i en tjockbottnad kastrull, utan att den får färg. Höj värmen och tillsätt riset och fräs tills det blir glansigt. Tillsätt vinet och låt småkoka tills nästan all vätska har kokat in.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3–4 dl och ta därefter 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15–20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas kvar en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och dela brysselkålen i halvor. Stek brysselkålen i resterande olja i en stekpanna ca 5 minuter. Rör om då och då. Krydda med salt och peppar. Rör ner brysselkålen i risotton. Tillsätt eventuellt mer vätska och koka tills riset är genomkokt.
Avsluta med att röra ner parmesanosten och smör. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Recept: ica

Nötiga marshmallows

Hjälp – gästerna kommer snart! Snyggaste godiset trollar du fram på nolltid. Det här blir cirka 35 bitar.

100 g marshmallows, 40 g pistagenötter, 1,5 dl florsocker

Gör så här
Lägg marshmallows i en bunke och låt smälta i mikron på hög effekt. Det går snabbt och tiden beror på mikrons effekt så var vaksam. Häll genast ner nötterna och rör snabbt runt. Strö ut florsocker på bänken och doppa händerna i sockret innan du tar upp marshmallowsklumpen. Lägg den på florsockret och forma till en lång rulle, cirka
2 cm i diameter. Tryck ihop så rullen får raka kanter. Låt ligga och svalna i 30 minuter. Skär i kuber och låt torka ytterligare 30 minuter så klibbar de inte ihop så mycket.
Recept: Coop

Bild på saffranscouscous med kräftstjärtar

Saffranscouscous med kräftstjärtar

Bild på saffransrulltårta.

Saffransrulltårta

Grillad sparris med örtricotta

Grillad sparris med örtricotta

Pinsa med grönkål och burrata

Pinsa med grönkål och burrata

Risotto med brysselkål

Risotto med brysselkål

Bild på nötiga marshmallows.

Nötiga marshmallows