Hoppa till innehåll

Vad vill du att ett hus ska berätta?

Ett bostadshus är inte bara en konstruktion av väggar, tak, golv, trapphus och vattenledningar. Det är ritat och byggt med tankar om en bättre stad och en enklare vardag, på olika sätt i olika tider. Det är där våra liv utspelar sig och vår egen och andra göteborgares historia sitter i väggarna.

Publicerad i Trivas nr 4 2023.

Allt detta ska Trivas titta närmare på i artikelserien ”Ett hus berättar” som startar i nästa nummer.
Bostadsbolaget förvaltar cirka 380 fastigheter över hela Göteborg. Den äldsta är över 200 år gammal och de yngsta helt nybyggda. Här hittar vi Hagas landshövdingehus, Vasastans utsmyckade patricierhus, 1940- och 1950-talens så kallade smalhus, miljonprogrammets höghus och 2000-
talets etagelägenheter och trädgårdsstäder.
I artikelserien ”Ett hus berättar” gräver vi djupare i olika tiders bostadsideal från sopnedkast och matkällare till passivhusteknik och öppna planlösningar. Kanske hittar vi något spännande som hänt i huset eller området, eller någon som bott där länge och kan berätta om både förr och nu.

Är det något hus eller kvarter i Göteborg du skulle vilja veta mer om? Kanske där du själv bor – eller någon annan stans? Varför ser det ut som det gör? Vill du veta mer om något speciellt i husets historia? Du kanske själv har något att berätta?
Tipsa Trivas redaktion om vad du skulle vilja läsa!
Mejla till trivas@bostadsbolaget.se. Glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer om du vill att vi ska kontakta dig.

Se mer i filmen här: