Hoppa till innehåll

Helgfint kök på ett naturligt sätt

Hög tid att fräscha upp köket inför helgernas matlagning, gemenskap och festligheter. Med naturliga ingredienser som du kanske redan har hemma är du rustad för att göra en ordentlig julstädning. Lite härlig musik till det så går jobbet som en dans!

Publicerad i Trivas nr 4 2023.

• En av de viktigaste sakerna att göra rent är fläkten som fångar upp os och fett från spisen när du lagar mat. Ett smutsigt fläktfilter försämrar inte bara luften i köket, det är också en brandfara. Är filtret fullt av gammalt fett kan det antändas av en gnista eller en låga. Fett som droppar ner på en varm spis kan också fatta eld. Därför behöver du regelbundet ta ner och rengöra filtret med varmt vatten och diskmedel, eller köra det i diskmaskinen. På Bostadsbolagets webbsida, bostadsbolaget.se, finns en film som visar hur du går till väga.

• Även spisen och ugnen behöver rengöras regelbundet. Smuts, fett och matrester kan fatta eld om de blir för varma. Ett klassiskt husmorsknep är att använda ättika. Häll en rejäl skvätt ättika i en värmetålig skål och sätt in i ugnen på 50 grader i cirka en timme. När ugnen svalnat torkar du rent med såpa och vatten. Spisen torkar du av med ättika och vatten som du blandat i en sprayflaska.

• Micron och diskmaskinen kan du också rengöra med ättika. Häll i en skvätt ättika i en skål med varmt vatten och pressa i en halv citron. Ställ in skålen i micron och kör på full effekt i någon minut. Sedan kan du enkelt torka av matrester med en disktrasa. Häll ett par deciliter ättika i botten av diskmaskinen och kör ett tomt program. Även kaffebryggaren mår bra av att avkalkas med hjälp av ättika. Häll i lika delar ättika och vatten i vattenbehållaren och kör igenom några gånger. Skölj sedan noga med rent vatten.

• Släng inte kaffesumpen, den kan du ha till mycket! Den går utmärkt att skrubba rent till exempel ugnsplåtar och galler med – eller dig själv om du blandar kaffesump med kokosolja. Kaffesump i botten på sopkärlet förhindrar dålig lukt.

• De rostfria ytorna kan du ta dig an med potatisskal – bara att gnida diskbänken med skalen och sedan torka av med en fuktig trasa. Envisa fläckar tar du effektivt bort med citronsaft som du blandat med bakpulver.

• Rensa i kylskåpet, töm frysen och frosta av. Det sparar energi och ger plats för helgmaten. Blanda ättika med vatten i en sprayflaska tillsammans med någon droppe diskmedel. Kyl- och frysdörrar i rostfritt stål sprayar du först med ättiksblandningen och torkar av med hushållspapper. Sedan tar du några droppar olivolja på en ren trasa och gnuggar över hela ytan. Gnugga en sista gång med en ny, torr trasa. Dålig lukt i kylskåpet? Ställ in en skål med bikarbonat eller bakpulver och låt den stå över natten.

• Vill du ge köksfönstret lite kärlek tvättar du glasrutan med ättika, varmt vatten och några droppar diskmedel. Använd en riktig fönsterskrapa och torka sedan av med ett urtvättat bomullslakan.

Faktaruta:

Ättika 12 eller 24 %?
I de här tipsen används vanlig hushållsättika som är 12 %. Ättika och bikarbonat för städning finns att köpa i större ekonomiförpackningar i detaljhandeln.

Text: Britt Nyberg

En flicka med tomteluva lagar mat i köket.

Det blir mycket julstök i köket. Tänk på att fett och matrester kan fatta eld om de blir för
varma. Därför är det extra viktigt att regelbundet göra rent köksfläkt, spis och ugn.