Hoppa till innehåll

Smartare tvätt med ny teknik

Ett test med självdoserande tvättmaskiner i Tuve har blivit succé. I kombination med teknik som renar vattnet från skadliga mikroplaster* kan hyresgästerna tvätta med mindre miljöpåverkan och utan att behöva ta med sig eget tvättmedel.

Publicerad i Trivas nr 4 2023.

När två tvättmaskiner behövde bytas ut i en av tvättstugorna i Tuve valde Bostadsbolaget att testa självdoserande maskiner.
– En vanlig orsak till onödig miljöbelastning är att man använder för mycket tvättmedel. Det leder inte bara till att mer kemikalier hamnar i naturen, utan också till att tvättmaskinerna slits snabbare och ger driftsstörningar i tvättstugan, säger Oskar Scheiene som är energi- och miljöchef på Bostadsbolaget.
En självdoserande tvättmaskin förhindrar att det blir överflödiga tvättmedelsrester som sköljs ut eller fastnar i tvätten.
– Hyresgästerna behöver inte ta med eget tvättmedel eller dosera det själva. Maskinerna är laddade med allergivänligt och Svanen-märkt tvättmedel som doseras automatiskt efter hur mycket tvätt som lagts in. På så vis används exakt rätt mängd tvättmedel för att tvätten ska bli ren, säger Oskar Scheiene.

De självdoserande tvättmaskinerna har nu varit i drift i ett år och blivit mycket populära.
– Vi märker att våra hyresgäster väljer att tvätta i dem framför de ordinarie tvättmaskinerna i de angränsande tvättstugorna. Det är glädjande att de vill vara med och minska sin miljöpåverkan, säger Kim Stals som är Bostadsbolagets förvaltare i Tuve och Brunnsbo.
Han tillägger att även torktumlarna håller bättre och längre eftersom det inte finns restprodukter från tvättmedel i kläderna som sliter på maskinerna.
– Färre driftsstopp och reparationer ger oss möjlighet att vara snabbare på annan service för våra hyresgäster.

För att öka miljönyttan ytterligare är ett reningsverk kopplat till de självdoserande tvättmaskinerna. Reningsverket använder en särskild teknik för att spara vatten och energi, samtidigt som det hindrar miljöfarliga mikroplaster från att följa med ut i avloppet.
Ytterligare åtgärd är att successivt gå över till torktumlare som drivs med värmepumpsteknik och drar 2–3 gånger mindre energi än de gamla maskinerna.
– Det här är ett led i vårt arbete med att skapa klimatsmarta boenden och olika typer av delningstjänster. Tvättstugan är ju en etablerad delningstjänst, där man faktiskt delar på utrustning för effektivitet och miljönytta i stället för att ha egen utrustning, säger Oskar Scheiene.
* Mikroplaster är små plastpartiklar som lossnar från syntetiska kläder vid tvätt. De är så små att de inte fångas upp av vanliga reningsverk och sprids i hav och sjöar till skada för djur och växter.

Text: Britt Nyberg

En kvinna stoppar in tvätt i en tvättmaskin.

Det är ingen skillnad att tvätta i en självdoserande tvättmaskin jämfört med en vanlig. Det blir lika rent och du slipper tänka på att ta med tvättmedel.