Hoppa till innehåll

Hälsningar från Rannebergen

Vi reser vidare på vår upptäcktsfärd och landar denna gång i Rannebergen. Bostadsområdet i nordost där naturen är högst närvarande överallt, med det stora naturreservatet Vättlefjäll som närmaste granne.

Publicerad i Trivas nr 4 2021.

I Rannebergen njuter du av Göteborgs friskaste luft och är aldrig långt bort från fantastiska skogspromenader med svampplockning, bad och fiske i Stora Mölnesjön eller vandring runt om i det kuperade landskapet.

Goda utsikter
Husen i Rannebergen är byggda på en höjdplatå och medelnivån ligger 50 meter över det omgivande landskapet. Husen är placerade ytterst på platån och de inre delarna är obebyggda. Alla de boende har därför fri utsikt åt två håll, bilfritt innerområde och stora ytor för uteliv.

Här nappar det!
Sugen på att dra upp egen fisk? I Vättle/Rannebergens sportfiskeklubb får du både trevligt sällskap och möjlighet att följa med på utflykter och resor för att fiska i både sjöar och till havs. Björn Gustafsson, som bor i Rannebergen, är ordförande och var med och startade klubben i slutet på 1980-talet. Han berättar att klubben har medlemmar i alla olika åldrar från hela Göteborg. Själv fiskar han så ofta han kan. Allra närmast är det till Stora Mölnesjön, bara ett stenkast bort på andra sidan Rannebergsvägen. där abborre, gädda, regnbåge och kanske till och med sik nappar. Regnbågen planteras ut med hjälp av Bostadsbolaget, som också delar ut fiskekort till hyresgästerna i Rannebergen.
– Kan ni tänka er någon annan fastighetsvärd som gör sådant, undrar Björn. Jag kan aldrig få det bättre än jag har det här!

Vildmarken är nära i Vättlefjälls naturreservat
Vättlefjälls naturreservat är ett av de största naturområdena i Göteborg. Här kan du vandra, paddla kanot eller fiska i någon av de många sjöarna (Gula Kortet fiskekort krävs). Vättlefjäll korsas av Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden om du vill ge dig ut på riktigt långa turer. Vill du testa något kortare finns en rundslinga på cirka sju kilometer med start och mål i Vättlestugan. Hit kan du åka kollektivt med buss 75 från Angered Centrum. Från hållplats Kryddnejlikegatan går du cirka 600 meter till stugan. Läs mer om Vättlefjäll!

Inget för höjdrädda!
En fantastisk utsikt får du från ”Utsiktsplatsen” längs med Rannebergsvägen (det finns parkering vid utsiktsplatsen). Böljande åkrar och kullar med betande kor breder ut sig nedanför så långt ögat når. De riktigt djärva kan ta sig söder om Fjällkåpan för ännu en utsiktsplats som går under namnet ”Glödfallet”. Inget för de höjdrädda!

Rena rama fjällkedjan
Gatorna i höghusområdet har alla ”fjäll” i sitt namn. Lite svårt att hålla reda på kanske innan man upptäcker att de ligger i bokstavsordning om man åker runt området; Fjällbinkan, Fjällglimmen, Fjällgrönan, Fjällhavren, Fjällkåpan, Fjällnejlikan och så vidare. Strax intill ligger även villaområdena Fjällbruden och Alprosen.

Barbara trivs i naturen
Barbara Lidström har bott i Rannebergen i omgångar – nu sedan två år. Hennes mamma bor också här sedan hela 38 år tillbaka! Barbara är gärna och ofta ute i naturen med hunden, powder-puffen Maja.
– Jag är skogsberoende, skojar Barbara. Här är fantastiskt fin natur och jag går gärna ut och letar svamp och bär. Kommunikationerna är också bra – det finns direktbussar och det går fort att åka både till centrum och Angereds torg. Jag trivs alldeles förträffligt.
– Häromdagen hittade jag till och med svamp precis bakom vår träffpunkt Fjällträffen. Jättefina soppar!

Centrum får nytt liv
Rannebergen Centrum ska få nytt liv. Idag finns ingen service på nära håll i Rannebergen – men just nu gör Bostadsbolaget och GöteborgsLokaler med flera upp planerna för hur Rannebergen Centrum ska förnyas och bli en levande träffpunkt igen.

Text: Kerstin Torsede och Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic och Moa Bergman Asp

En gårdsmiljö med miljonprogramhus i bakgrunden.

Rannebergen ligger högt upp och de boende har utsikt åt alla håll.

En sjö med lite skogsmark framför.

I Stora Mjölnesjön går det att fiska.

En äldre man som tittar in i kameran.

Björn bor i Rannebergen sedan många år tillbaka och är också ordförande i Rannebergens fiskeklubb.

En grillplats i Vättlefjäll.

Vildmarken är nära i Vättlefjälls naturreservat.

Man ser ryggen på en man som pekar mot utsikten.

Förvaltare Martin visar att man ser Hammarkullen från Rannebergen.

Gångtunnel.

Alla adresser i Rannebergen heter något med Fjäll.

En kvinna i röd jacka som tittar in i kameran.

Barbara har bott i Rannebergen i omgångar under många år. Hon trivs väldigt bra.