Hoppa till innehåll

Höstens finaste lyktor gör du själv

Med hösten kommer de lite mörkare och svalare kvällarna. Då ser vi gärna till att mysa till det lite extra i hemmet. Varför inte tända ett ljus eller två?
I stället för att köpa nya ljuslyktor kan man göra sina egna. Billigare, miljövänligare och dessutom en trevlig pysselaktivitet tillsammans med vänner och familj.

 
Publicerad i Trivas nr 3 2022.

 

Återanvänd dina glasburkar och gör om dem till trevliga ljuslyktor! Dekorera dem i olika färger, former och mönster. Här har vi använt oss av jutesnöre för att skapa fina effekter. Låt kreativiteten flöda!

Du behöver:
• Klister som lämpar sig för glas och porslin.
• Jutetråd eller någon annan tråd eller band som du tycker är fint.
• Sax

Gör så här:
Diska ur glasburkarna och pilla bort etiketten. För att lättare få bort resterna av etiketten kan du lägga burkarna i en stor kastrull och sjuda dem i varmt vatten. Då släpper klistret och det blir enklare att få burkarna rena.
När burkarna har svalnat och torkat är det dags för det roliga – att dekorera!
Limma och linda tråden runt glasburken. Lämna gärna lite utrymme mellan trådarna så att skenet från ljuset kan sippra igenom.

Med hjälp av tråden kan du göra olika mönster. Varför inte en rutig ljuslykta? Eller en randig som här nedan. Endast fantasin sätter gränser.

Låt lyktorna torka ordentligt innan du ställer värmeljus eller batteridrivet ljus i dem.
Klart!

Så frostar du din ljuslykta

Du behöver:
• Glasburkar
• Äggvita
• Strösocker

Gör så här:
Tvätta ur burkarna och pilla bort etiketterna. Pensla insidan av burken med äggvita. Häll ner strösocker och skaka om så att sockret fastnar på insidan för en frostig effekt.
Skapa mönster genom att klippa figurer i papper som du sätter på insidan av burken innan du häller i sockret. När sockret fastnat tar du försiktigt bort papperet. Sätt ner ett ljus i lyktan.

Text och foto: Josefine Gustafsson

Sax lim och rep.

Glasburkar som kokar i vatten.

Lim på burk.

Hand som fäster snöre på glasburk.

Hand som fäster snöre på glasburk.

Ljus i glasburk med snören runt.

Frostade glasburkar med ljus i.