Hoppa till innehåll

Livfullt torg med anor från 50-talet

Grattis till er som gissade rätt på frågan i förra numret av Trivas! Vi fick in över 150 svar denna gång och imponerande många hade gissat rätt. Kanske var det lätt att känna igen Kortedala Torg?

Publicerad i Trivas nr 2 2021.

Kortedala Torg är sig ganska likt från förr. Ett flertal byggnader som innehåller affärer runt en öppen torgyta, en fontän som är vattenfylld sommartid och öppna ytor som används till lek och blomsterarrangemang. Torget som är byggt 1955 hette från början Kortedalstorget och fick sitt nuvarande namn 1959.
Lennart Falk, som är Bostadsbolagets förvaltare i Kortedala, har många minnen från Kortedala Torg. Han flyttade hit med familjen redan 1964 och minns ett livligt torg där ”allt fanns”.
– Man behövde aldrig åka någon annanstans än hit. Här fanns varuhuset EPA, här fanns butiker för kött och fisk, sportaffär, Kortedala möbler och bibliotek. Torget var vårt köpcentrum helt enkelt, säger han.
För Lennart, och många med honom, lockade också Kortedala Torg av en helt annan anledning – fotboll och handboll. Det var nämligen här Kortedala IF hade sina samlingslokaler under många år.
– Det hände alltid något här. Det var en stor förening på den tiden, faktiskt en av de största i Sverige i slutet på 1970-talet sett till antal medlemmar. Föreningen lockade både barn och föräldrar och skapade en stor gemenskap. En gång chartrades till och med ett helt plan som tog oss till Mallorca. Handbollssektionen var väldigt framgångsrik och har fostrat flera duktiga handbollsspelare som exempelvis Ljubomir Vranjes, berättar han.

Vann du?
Grattis säger vi till: Per i Järnbrott, Britt i Guldheden, Masoud i Tynnered, Amouna i Hammarkullen och Johanna i Torpa. Biobiljetter kommer på posten inom kort.

Här hittar du vår nya tävling!

Text: Kerstin Torsede Foto: Bostadsbolaget

Bild från 50-talet från Kortedala Torg. Två flickor sitter längst fram i bild och tittar i fontänen.

Så här såg tävlingsbilden ut i Trivas nr 1 2021.

Kortedala torg. Längst fram en del av en fontän och bakom syns torget.

Kortedala torg som det ser ut idag.