Hoppa till innehåll

Mohamed knackar dörr

Mohamed Abdullahi arbetar som lokalvårdare i Hammarkullen. Förra året fick han ett lite annorlunda uppdrag – att leverera information vid dörren på olika språk. Ett mycket uppskattat initiativ som gör att informa­tionen når fram till fler hyresgäster.

Publicerad i Trivas nr 1 2021.

Mohamed Abdullahi både bor och arbetar i Hammarkullen. Han känner människorna som bor här väl och vet att det många gånger handlar om att överbrygga språkförbistringar när det är dags att informera om händelser eller uppgifter som rör hyresgästerna.
– För många kan det vara svårt att ta till sig skriven information på svenska och det är lätt att slänga papper som man inte förstår. Om det kommer någon som pratar språket och kan berätta vad informationen handlar om är det naturligtvis mycket bättre. Jag tolkar till somaliska, arabiska och engelska när det behövs. Det kan vara när hyresgäster kommer till oss på Boservice med olika frågor eller som i somras när vi var runt och knackade dörr, säger han.

Upprinnelsen till ”operation dörrknackning” skedde på Mohameds eget initiativ. Han tog kontakt med fastighetsförvaltaren med sina tankar och idéer om att få ut information genom att knacka dörr och prata med hyresgästerna och ville gärna testa hur det skulle fungera. Kort därefter uppstod ett problem med avfall när ett projekt skulle genomföras på Hammarkulletorget. Informationen som fanns på svenska var inte helt tydlig och Mohammed fick då uppdraget att översätta och helt enkelt knacka dörr. Om ingen öppnade lämnade han en lapp med en uppmaning att ringa upp honom vilket många också gjorde. Insatsen var mycket lyckad och han fick kontakt med så många som tre fjärdedelar av alla hyresgäster.

– Insatsen var mycket uppskattad av både de boende och oss. Det är trevligt att lära känna hyresgästerna lite närmare och vi på Bostadsbolaget får feedback i olika frågor. Sådant vi kanske hade missat annars, säger han.
Det senaste året har varit speciellt eftersom alla informationsmöten som samlar många människor, exempelvis trapphusmöten, inte har genomförts alls på grund av pandemin. Mohamed Abdullahi hoppas att det snart ska återgå till det vanliga.
– Vi har jobbat på som vanligt men har självklart arbetat efter de rekommendationer vi har om att hålla avstånd, använda visir och så vidare. Och vi hoppas att vi snart kan komma igång med våra trapphusmöten igen. Det ska hända mycket här i Hammarkullen och det finns massor att informera om, säger han.

Faktaruta:
Mohamed Abdullahi
Ålder: 37 år.
Bor: Hammarkullen.
Kom till Sverige från
Somalia 2008.
Talar: Somaliska, svenska, arabiska, engelska.
Gör på fritiden: Umgås med familjen, tränar.
Jobbar med: Lokal­vårdare i Hammarkullen.

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic