Hoppa till innehåll

Möt en av våra fastighetsvärdar

Trivas möter Bostadsbolagets medarbetare i deras vardag. Här träffar vi fastighetsvärd Michael Ryberg.

Hur ser en vanlig dag ut?
– Jag börjar klockan sju, tar en kaffe och ser om det kommit in några felanmälningar. Därefter rycker jag ut på uppdrag. Hjälper våra hyresgäster med allt från stopp i avloppen, kranar som läcker och ström som inte fungerar till underhåll på våra fastigheter. Jag visar också lägenheter och gör besiktningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är att få träffa folk hela dagarna. Jag älskar att prata. Jag försöker alltid att vara positiv, glad och ha glimten i ögat. Det fungerar för det mesta.

Vilka egenskaper bör man ha som fastighetsvärd?
– Man måste vara bra på kundkontakt och lyhörd. Sen är det också en fördel om man är händig. Man måste också kunna ta snabba beslut.

När har du som roligast?
– Det är när jag träffar alla våra trevliga hyresgäster och i umgänget med mina härliga arbetskamrater.

Finns det några utmaningar?
– Det händer oförutsedda saker som vattenskador, bränder och dödsfall i lägenheter. Särskilt dödsfall är svårt, men även ensamhet. Många äldre söker sällskap och det är viktigt att få prata av sig över en kopp kaffe. Det ingår egentligen inte i vår arbetsbeskrivning men är viktigt, tycker jag. En annan utmaning är hyresgäster som inte går till återvinningen med sina grejer.

Vad är det värsta som hänt dig på jobbet?
– För många år sedan fick jag 230 volt genom kroppen när jag skulle laga en spis. Under några sekunder svischade hela livet förbi. När jag vaknade till fortsatte jag med att ta hand om ett stopp i ett tvättställ tills en kollega kom och undrade vad som hänt eftersom jag var grå över hela kroppen. Det blev ambulansfärd och sjukskrivning. Det är skillnad idag, nu har vi utbildning i hur man hanterar el.

Hur tror du din roll kommer att se ut i framtiden?
– Jobbet har utvecklats från att vara mycket reparationer och fix i lägenheterna till mer administrativt. Jag tror att rollen som fastighetsvärd kommer att finnas kvar, men vi kommer att få fler arbetsuppgifter.

TEXT: CHARLOTTE BENJAMINSSON
FOTO: SVANTE ÖRNBERG

Texten publicerades i Trivas nr 1 2018