Hoppa till innehåll

Nio av tio har arbete efter Fastighetsakademin

Intresserad av teknik och fastighetsförvaltning? Fastighetsakademin i Västra Frölunda kan vara starten på en spännande resa mot jobb inom fastighetsbranschen.


Publicerad i Trivas nr 1 2023.

Nu är det dags att söka till höstens utbildningar på Fastighetsakademin i Göteborg. Yrkeshögskolan med skräddarsydda utbildningar i en bransch som ständigt växer och har ett stort behov av nya medarbetare. Sedan starten 1999 har skolan utbildat cirka 3 000 fastighetsförvaltare, tekniker och ingenjörer.
Fastighetsakademin drivs av ett 60-tal privata och kommunala fastighetsbolag, bland annat Bostadsbolaget.

Det finns fyra primära utbildningar – förvaltare, teknisk förvaltare, fastighets- och energitekniker samt fastighetsingenjör – men vilka utbildningar som startar varje år har med arbetsmarknaden att göra.
– I februari öppnade antagningen till höstens YH-starter. I år startar vi både fastighetsförvaltare med teknisk inriktning och fastighets- och energitekniker, säger Dennis Hultman, kursansvarig på Fastighetsakademin.
Alla utbildningar är mellan 1,5 och 2,5 år långa och mycket populära. Under pandemin var det många som ville börja studera och söktrycket ökade. En del kom direkt från gymnasiet men de flesta som söker sig till akademin är runt 30 år.
– Det är alltid lite svårare att locka till de mer tekniska utbildningarna men samtidigt är det där det finns många jobb. De flesta bostadsbolag har idag ett stort fokus på energioptimering i fastigheterna och söker just energitekniker och tekniska förvaltare, säger han.

Under utbildningen ingår flera praktikperioder på fastighetsbolagen och eleverna får också hjälp att förbereda sig för jobbintervjuer och skriva CV. Nio av tio har en anställning efter examen.
En av dessa är 31-årige Oliver som tog examen i december 2022. Han har ett förflutet i restaurangbranschen men när restaurangen skulle läggas ner var det dags att göra något annat. Med ett stort intresse för att snickra, människor och fastigheter hittade han till Fastighetsakademin. Under ett års tid gick han en diplomutbildning och läste till fastighetsförvaltare på kvällarna samtidigt som han fick börja som fastighetsvärd på Bostadsbolaget på dagtid.

Idag är han anställd som fastighetsvärd i Brunnsbo och stortrivs med sitt nya jobb.
– Ingen dag är det andra lik och vi har en stor frihet under ansvar. Som fastighetsvärd får jag alla delar som jag gillar – praktiskt arbete, mycket social kontakt och administrativt arbete. Jag siktar fortfarande på att bli fastighetsförvaltare men är väldigt nöjd med att jag fick börja som fastighetsvärd. Det ger mig en bred kunskap och förståelse för hela organisationen, människorna och allt som hör fastighetsförvaltning till. Jag stortrivs, säger han.

Text: KERSTIN TORSEDE

Ar du intresserad av utbildningen?Ä
– Sök här: Fastighetsakademin, fastighetsförvaltare
– Senast 31 maj behöver Fastighetsakademin ha in din ansökan.
– Fastighetsakademin erbjuder även andra utbildningar inom fastighetsbranschen. Läs mer på Fastighetsakademins hemsida.

En man i arbetskläder står framför sin arbetsbild.

Oliver har utbildat sig via Fastighetsakademin och fick direkt jobb på Bostadsbolaget.