Hoppa till innehåll

”Waterhacks” som gav resultat

Du kanske känner igen begreppet ”waterhack” och symbolen här bredvid? Det är så det sett ut när Bostadsbolaget de senaste månaderna påmint oss om att spara vatten. Du kanske rent av har varit med och tävlat med ditt bästa vattenspartips?


Publicerad i Trivas nr 1 2023.

Det är oerhört glädjande att våra hyresgäster bidragit så mycket att målet med kampanjen till och med överträffats, säger Oskar Scheiene, Bostadsbolagets energi- och miljöchef, när han granskar siffrorna från januari.
Bostadsbolaget siktade på att vattenanvändningen skulle minska med 5 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Januaris resultat visar på en minskning med hela 6,6 procent!
– En viss del kanske kan förklaras med att många har återgått till sina arbetsplatser och inte tillbringar lika mycket tid hemma, funderar Oskar. Men vi ligger ändå klart under genomsnittet för bostadsbolag i allmänhet så det verkar som att många tänker till en extra gång innan de låter kranen rinna.
– Alla tips vi fått in i vår tävling ”Ditt bästa waterhack” visar ju också att många är väldigt medvetna och påhittiga.

Minskningen under januari var 16 500 kubikmeter vatten, vilket ungefär motsvaras av att man i varje lägenhet duschat två minuter kortare tid varje dag. Rent ekonomiskt kan det översättas till en besparing på nästan 430 000 kronor – vilket i runda slängar blir över fem miljoner kronor på ett år. Och då har vi inte räknat med hur mycket som sparats in på uppvärmning av varmvatten.
– Pengar som vi i stället kan satsa på att utveckla våra fastigheter och utemiljöer, säger Oskar.

Trivas lät honom svara på några vanliga frågor som Bostadsbolaget får från sina hyresgäster:
Men varför ska vi spara vatten egentligen? I Göteborg är det väl ingen brist på vatten?
– Vattnet ska renas, pumpas runt, en del värmas och därefter ska allt tas om hand igen när det spolas ut i avloppet. Det kräver kemikalier och energi och har en stor miljöpåverkan. Det är dessutom en hög kostnad som de närmaste åren förväntas bli ännu högre eftersom många vattenledningar har stort behov av att rustas upp.
Spelar det någon roll på det stora hela vad jag gör?
– Absolut! Många bäckar små! Bostadsbolaget har cirka 25 000 lägenheter och om alla hjälper till får det väldigt stor effekt.
Vad gör Bostadsbolaget själva då?
– Vi har gått igenom alla äldre lägenheter som inte är nyrenoverade eller snart ska renoveras för att hitta eventuella läckande kranar, byta till snålspolande munstycken och reglera till jämnare flöde. Vi ser också över hur vi vattnar utomhus och på annat sätt använder vatten när vi sköter om husen och utemiljöerna, för att nyttja vatten så sparsamt och klokt som möjligt.
Är det inte orättvist att jag är med och betalar grannens vatten?
– Vissa har det redan, och till 2030 ska alla hushåll ha så kallad IMD – individuell mätning och debitering av varmvatten. Då betalar man bara för det man själv använder och kan på så sätt påverka sin hyra.

Faktaruta
Växter har inget emot begagnat vatten!
I nästa nummer av Trivas summerar vi kampanjen och tävlingen ”Ditt bästa waterhack”.
Flera tävlande tipsar om att spara vatten från äggkok och grönsakssköljning till att vattna blommorna med. Om vi räknar med att det finns krukväxter i 20 000 av Bostadsbolagets lägenheter, som vattnas med två vattenkannor à två liter i veckan, skulle det spara vatten motsvarande cirka 100 000 kronor på ett år!

Vinn ett dygn på Liseberg!
Tävla med ditt bästa Waterhack och vinn en övernattning på det nya hotellet Liseberg Grand Curiosa, plus en heldag på Liseberg. (Ev vinstskatt betalas av vinnaren.)
I övrigt korar vi några lyckliga vinnare varje månad som får en vattenflaska och två biobiljetter. Tävla här: waterhack.bostadsbolaget.se

Text: KARIN ANDRÉEN OLSSON

Ett par händer sköljer broccoli under rinnande vatten.

Spara vattnet du sköljer grönsaker i och vattna blommorna med.