Hoppa till innehåll

Nyfiken nybörjare? Alla kan odla!

Får du också lust att se något grönt växa när våren gör sitt intåg? Men var? Balkongen har trots allt sina begränsningar. Det finns många sätt att utforska odling på – oavsett om du redan har gröna fingrar eller om du är en nyfiken nybörjare.

Publicerad i Trivas nr 1 2024.

I stort sett var du än bor hos Bostadsbolaget har du möjligheter att odla utomhus. På vissa platser finns odlingslotter, dit det dock kan vara kö. Nöjer du dig med pallkrage är chansen större.
– Starta en odlarförening tillsammans med dina grannar. Då kan ni hjälpas åt samtidigt som det blir en trevlig mötesplats, tipsar Arne, miljövärd i Högsbo.
Du kan alltid kontakta din miljövärd eller fastighetsvärd för att undersöka hur möjligheterna ser ut i just ditt område.
– Vi uppmuntrar gärna till egen odling och kan bistå med utrustning som vattenspridare, redskap och redskapsbod, säger Arne.
Har du större ambitioner kan du även ansluta dig till en odlarförening inom Göteborgs Stads projekt ”Stadsnära odling”. Föreningarna arrenderar marken av exploateringsförvaltningen och odlar i både mindre och större skala.
– Det finns ett 60-tal odlingsprojekt som man kan engagera sig i – allt från bostadsnära odling där man odlar i pallkragar till kommersiella jordbruk och Tillsammansodlingar där man odlar ekologiska grönsaker och rotfrukter på lite större yta, säger Martin Berg på exploateringsförvaltningen.
Vem som helst kan gå med i en förening, så länge du har ett intresse för odling. Är du nybörjare och vill lära dig mer kan du delta i olika workshops och seminarier som exploateringsförvaltningen erbjuder.
– Vi vill göra odling tillgängligt för alla, oavsett om du är en erfaren grönsaksodlare eller helt ny.
– Med odlingsplatser mitt i staden ökar antalet insekter och bin vilket främjar den biologiska mångfalden, som i sin tur bidrar till en renare stadsmiljö. Samtidigt ökar tillgången på ekologisk och närproducerad mat, säger Martin.
Bostadsnära odlingar leder också till att fler människor vistas utomhus och lär känna varandra, vilket ökar känslan av trygghet och samhörighet.
– Det är superviktigt, tycker Arne. Det blir trevligare för alla och tryggheten ökar inte bara för dem som odlar, utan för alla som bor i området.

Vill du veta mer om Stadsnära odling och läsa om pågående projekt? Gå in på:stadsnaraodling.goteborg.se

Miljövärden Arne tipsar om tre säkra kort:

Potatis. Lätt som en plätt! Behöver vatten, men knappt någon annan skötsel. Tryck ner en potatis (gärna sättpotatis) så får du 8–12 nya potatisar – ungefär en kastrull. I pallkrage är det lagom med cirka 20 cm mellanrum, cirka 10 cm djupt.
Lök. Stoppa ner sättlök – finns många olika sorter att köpa – i jorden med spetsiga änden uppåt och med 10–15 cm mellanrum. Precis som med potatis behöver du se till att lökarna får vatten, men i övrigt sköter de sig själva.
Bondböna. En favorit som är lätt att odla och som dessutom är mycket dekorativ, växer på höjden och tar plats.

Text: Josephine Gustafsson Foto: istock

jjjhhj.jpg

iStock-1264871013-modified-4be10a7c-aae0-49c9-a970-d2492455c00f.png

lök

Bondböna