Hoppa till innehåll

Nytändning för Kortedalas landmärke

Lyktan – det välkända landmärket i Kortedala – är nu färdigrenoverad och klar. Återigen är skyltarna tända och för förbipasserande är den gamla funkisbyggnaden på höjden som en tryggt lysande fyr under mörka kvällar och nätter. Frågan är nu – vad ska Lyktan användas till?

Publicerad i Trivas nr 1 2021.

Lyktan blev en välkänd träffpunkt när den kom till i mitten av 1950-talet. Inte minst för alla barn som bodde i Kortedala. Förutom frukt var det också traktens godisaffär. Efter många års förfall och ett avvärjt rivningshot bestämdes i början av 2000-talet att Lyktan skulle bevaras och rustas upp.
– Som tur var – det är en mycket fin byggnad som är värd att ta hand om. När Lyktan byggdes en gång i tiden var tanken att den är ”porten” in till området Kortedala. Fastigheterna är stadsmuren och Lyktan själva portalen. Om man ser Kortedala från ovan så ser det faktiskt precis ut så, säger Bengt Meissner, projektansvarig på Bostads­bolaget och den som ansvarat för renoveringen.
Lyktan omfattas numera av Göte­borgs Stads bevarande­program och har därför genomgått en varsam renovering för att kunna bevaras som den en gång var och behålla karaktären. Efter många års förfall fanns det en hel del att ta tag i.

– Vi började på utsidan med själva sockeln och väggarna, vi har lagat taket och bytt alla fönster. De två skyltarna på taket är också nya. Därefter bytte vi alla golv, satte in ny belysning och nya väggar. Vi har bevarat så mycket som möjligt för att det ska se ut som det gjorde förr. Bland annat har vi tagit ner hela köket och lagat och reparerat dörrar och satt på tidstypiska beslag, berättar Bengt Meissner.
I slutet på förra året stod Lyktan helt klar men då återstår frågan: Vad ska Lyktan användas till? Blir det en affär igen?
– Nej, det blir det inte. Eftersom det enligt bevarandeprogrammet innebär att man inte får ändra på själva byggnaden så har vi inte kunnat tillgänglighetsanpassa den. Vad det ska vara för verksamhet här är ännu oklart – kanske en utställningslokal?, avslutar Bengt Meissner.
I väntan på besked om Lyktans framtid får vi fortsätta njuta av byggnaden från utsidan där den tronar på höjden och vägleder fotgängare under mörka kvällar och nätter.

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic


Återigen lyser skylten på den före detta frukt- och godisaffären som byggdes i mitten av 1950-talet uppe på höjden vid Gregorianska gatan. Efter många års förfall har nu Lyktan genomgått en varsam renovering för att kunna behålla karaktären.


När Lyktan byggdes var tanken att den skulle vara ”porten” in till området Kortedala.