Hoppa till innehåll

Tynnered kan sortera rätt i nya miljöhus

Avfallshanteringen på Topasgatan i Tynnered tar ett jättekliv in i modern nutid. Cirka 430 hushåll går från de föråldrade sopnedkasten till inglasade, ljusa miljöhus med fototapet och luftrenare.

Vi hoppas att alla hyresgäster ska uppskatta förändringen, säger fastighetsvärden Herbert Gutierrez. Vi gör ju detta för miljöns skull. Han påminner också om att det är sopnedkasten som är orsaken när det är flugor och dålig lukt i trappuppgången och att det lätt blir problem – ett par pizzakartonger på tvären så är det stopp. Nu får man gå en bit med sitt avfall, men får i gengäld en trevlig och ljus miljö att slänga det i. Dessutom blir det enklare att källsortera eftersom det kommer att finnas gott om kärl till alla de vanliga avfallstyperna – så kallade fraktioner. Förutom restavfall, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, glas, plast och metall kan man lämna ljuskällor, batterier och småelektronik.

För att det ska kännas inbjudande och tryggt att använda miljöhusen har de delvis glasade väggar och belysning som alltid är tänd till minst tio procent. Luftrenare håller dålig lukt borta. Och som pricken över i – en fototapet med olika naturmotiv från området.

– Jag tror detta kommer att bli väldigt bra och våra hyresgäster vill ju göra sitt för miljön. Men det är viktigt att miljöhusen är fräscha och trevliga, säger Herbert och berättar att fastighetsvärdarna kommer att få förstärkning för att hinna hålla koll på att allt fungerar och är rent och snyggt. Alla hyresgäster får en uppsättning sorteringskassar i samband med invigningen av miljöhusen, för att hjälpa återvinningen på traven.

Hanna Wiksten, som är miljöstrateg på Bostadsbolaget, påminner om att det faktiskt är ens skyldighet enligt lag att sortera sina sopor för återvinning.

– Men vi vill förstås underlätta så gott vi kan för våra hyresgäster. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda toppmoderna miljöhus för de boende på Topasgatan. Vi tror på stora framsteg när det gäller återvinning i området!

Själva utformningen av husen är också genomtänkt ur miljösynpunkt, då bottenplattorna är gjutna i klimatförbättrad betong. Betongen torkar lite långsammare men har å andra sidan tio procent mindre klimatpåverkan.

– Det här är första gången vi ställer klimatkrav på material i ett byggprojekt, säger Hanna. Erfarenheterna tar vi med oss i vårt fortsatta arbete med att minska klimatpåverkan från byggnation.

Text: Karin Andréen Olsson
Foto: Hans Wikkelsö

Tre personer från personalen står utanför miljöhus i Tynnered.

Fastighetsvärdarna Kristofer, Herbert och Michel är väldigt nöjda med de nya miljöhusen och hoppas att hyresgästerna ska tycka det är lättare att källsortera.

Medarbetare fyller på med matavfallspåsar i miljöhuset

Herbert fyller på med bruna matavfallspåsar. Nu kan även hyresgästerna på Topasgatan sortera sitt avfall.

kärl uppradade för sortering

Rent, fräscht och gott om plats. Väggarna pryds av tapeter med olika fotografier från området.

Miljöhusen blir ett tryggt och fint inslag på gården.