Hoppa till innehåll

Platser för lek och rörelse

Sommar, sol – och lek! Nu är det rätt årstid att vara ute och röra på sig!
Det har aldrig varit lättare att hitta inbjudande platser att vara på i Göteborg. Förutom alla parker, lekplatser, fotbollsplaner, löpslingor och utegym öppnar i år fyra helt nya miljöer för lekfulla aktiviteter.
Här finns något för alla åldrar, intressen och förmågor – och är dessutom alldeles gratis!

Publicerad i Trivas nr 2 2021.

Trivas får följa med och tjuvkika på den nya aktiva utemiljön som Göteborgs Stad snart ska inviga i Länsmansgården, strax intill Svarte Mosse ett stenkast från Nya Skolan. Vi har sällskap av Sam Brinkenbro, samordnare gym och ansvarig för utformning av de nya aktiva utemiljöerna på idrotts- och fritidsförvaltningen, och träningsinstruktörerna Elias Svedlund och Therese Lundin.
Området är ungefär lika stort som två basketplaner. En löparbana omringar en mängd olika gymredskap, studsmattor och hinderbanor för vuxna och barn. Vi tar några prövande steg ut på det färgglada underlaget. Det är mjukt och studsigt och som på given signal måste vi bara prova hur det känns att hoppa på det.
– Det är just det som är tanken. De här platserna ska inspirera och locka till både träning och lek. Olika generationer ska kunna ha kul tillsammans här. Vi har försökt att se till att det finns någonting för alla, även om alla kanske inte kan göra allt, säger Sam och visar att studsmattorna i markhöjd har en ramp så att man kan köra på dem med en rullstol eller rullator.
– Tröskeln för att använda den här platsen ska vara låg – men det ska också finnas något att bita i för den som vill ha en utmaning.

Vid alla redskap finns en QR-kod för både talade och skriftliga instruktioner, men man kan naturligtvis använda dem efter sin egen fantasi. Det kommer också att finnas instruktörer på plats under vissa tider om man vill få lite extra råd.
Elias och Therese är vana vid att möta alla typer av motionärer i sina roller som instruktörer på Ruddalens idrottscenter respektive Lundbybadet.
– Till utegymmen kommer alla sorter, försäkrar Elias. Alla är inte ens ombytta. Ibland tittar brevbärarna förbi och kör lite under en paus.
I änden närmast Svarte Mosse finns också en scen med högtalare som man kan koppla till sin telefon. Därifrån kan en instruktör köra klasser för deltagare på gräsmattan nedanför, kulturskolan kan ha konsert – eller så sätter man upp en alldeles egen dansshow.
– Det ska finnas plats för alla här, säger Sam. Det viktiga är att man blir inspirerad att röra på sig och ha kul!

Här visar Therese och Elias några riktigt bra övningar.

Gratis och öppet för alla
• Fyra platser för spontanaktivitet öppnar i år: Länsmansgården och Biskopsgården, som båda beräknas stå färdiga i början av juni. Bergsjön beräknas öppna i september och Tynnered i oktober-november.
• Platserna är gratis, öppna för alla och behöver inte bokas. I Länsmansgården och Biskopsgården finns instruktörer på plats under september-oktober och till våren.
• Miljöerna är tillgänglighetsanpassade och utformade för alla generationer. Flera av redskapen kan användas även av rullstolsburna.

Mer information
Under rubriken ”Motion och hälsa” på goteborg.se hittar du alla utegym och andra platser för uteaktiviteter, liksom instruktions­filmer till olika övningar.

Text: Karin Andréen Olsson Foto: Peter Nilsson

Person som tränar på en nybyggd aktivitetsbana.

Elias provar träningsringarna.

Två personer hoppar på studsmattor.

Elias och Therese provar studsmattorna på den nya aktivitetsplatsen.

En man står framför en ny aktivitetsplats.

Sam Brinkenbro från Göteborg idrotts- och fritidsförvaltning visar den nya aktivitetsplatsen i Biskopsgården.

Ryggen på en person och på jackan står det Vi gör Göteborg friskare.

På varje aktivitetsplats finns det instruktörer som kan visa träningsredskapen och ge tips på träning.