Hoppa till innehåll

Rätt svar i tävlingen i Trivas nr 3, 2021

Det var många som kände igen fotot i förra numret och hade koll på att gator och torg i området är förknippade med ”trä”. Den här gången valde vi att ge rätt både för Robertshöjd eller om du har skrivit Träkilsgatan – som ju är gatunamnet till de halvmåneböjda husen på bilden.

Att mycket är förknippat med just trä har sin förklaring i att det tidigare låg en sågverksindustri i området Björkekärr. Därför hittar vi namn som Träkilsgatan, Träringen, Trätorget, Spåntorget, Stabbegatan (stabbe är en virkesstapel i en brädgård) och till och med Sörensens gata som är namnad efter sågverkets grundare. Husen i Robertshöjd tillkom i början av 1960-talet och det speciella huset som bildar en cirkel fick gatunamnet Träkilsgatan.
Mikael har varit fastighetsvärd på Träkilsgatan i nästan tio år. Han beskriver området som lugnt och tryggt.
– Det är ett mycket populärt område. Det är sällan någon som flyttar ut och det tar många år på Boplats innan man får en lägenhet här. Närheten till Skatås och Härlanda tjärn uppskattas av de flesta och många använder den stora innergården mellan husen, säger han.
Marie Larsson är en av hyresgästerna som bott länge i området. Med två korta undantag på ett par år i östra Torpa så är det Träkilsgatan som har gällt. Först i en fyra när barnen bodde hemma, numera i en trea tillsammans med sambon.
– Jag trivs jättegott här! Med området, med grannarna och den fina gården. Här finns också en mycket uppskattad pallkragsodling och en hundrastgård som ligger i anslutning till huset. Den sistnämnda har varit mycket populär och använd de sista åren när många har skaffat hund, säger hon.

Marie har varit ordförande i den lokala hyresgästföreningen sedan 2012 och har flitig kontakt med sina grannar. Hon bekräftar Mikaels uttalande om att det sällan är någon som flyttar härifrån.
– Man byter lägenhet – uppåt eller neråt i storlek – men vill gärna bo kvar. Min mamma som är 87 år har bott här ända sedan 1961. Mina barn skulle gärna haft lägenhet här också men det är många års kö hit så de har fått flytta till andra delar av stan.
I januari är det dags för stamrenovering på Träkilsgatan. Något Marie både bävar för och ser fram emot.
– Vi ska bo kvar i våra lägenheter under tiden så det kommer säkert att bli stökigt. Men jag ser fram emot resultatet.

Vann du?
Det var väldigt många som kände igen sig i fotot och av dessa drog vi fem vinnare: Agneta i Västra Järnbrott, Margrethe i Guldheden, Samir i Robertshöjd, Evalotta i Robertshöjd och Nasrin i Haga.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 1 februari 2022.

Publicerad i Trivas nr 4 2021.

Text: Kerstin Torsede Foto: Malin Larsson

Flygfoto över Robertshöjd.

Det var många som kände igen husen på Träkilsgatan i Robertshöjd!

Pallkragar utanför ett bostadshus.

Hyresgästerna på Träkilsgatan får låna pallkragar av Bostadsbolaget att odla i.