Oj, oj, så många det var som kände igen flygfotot över Biskopsgården! Vi fick in över
50 rätta svar. Ur den gedigna högen har vi dragit 5 vinnare och säger ett stort grattis!
Biskopsgården är ett område som har varit med länge. Här fanns tidigt bosättningar och en gång i tiden var området gränsland mellan Sverige och Norge. Stadsdelens namn kommer från ett boningshus som låg i Lundby by och är omnämnt redan på 1600-talet. En boning som förmodligen var tillhörande – ja, just
det en biskop!
När Biskopsgården började bebyggas under 1950-talet lockade den många från varvsindustrin som då låg på behändigt avstånd. Men också många från den alltmer växande Volvofabriken i Torslanda. Idag bor här människor från jordens alla hörn längst gator som fått namn från olika typer av väder, exempelvis Dimvädersgatan och Vårväderstorget.
En som också varit med länge i Biskopsgården är Dennis. I hela 31 år har han jobbat här för Bostadsbolaget. Först som fastighetsvärd och numera som samordnare för nio fastighetsvärdar.
– Jag trivs jättebra med att jobba i Biskopsgården. Jag bor i närområdet så jag har nära till jobbet, bara ett par minuter med elsparkcykel. Tidigare arbetade jag på Volvo där jag hade högre lön, men jag vill inte byta tillbaka. Och inte byta område heller, vi är en ganska stor arbetsgrupp där samarbete och trivsel funkar och som jag tycker är viktigt. Under årens lopp har jag skaffat en bra koll på nästan allt, säger han.
I Biskopsgården har man nära till naturen och strövområden, inte minst till naturområdet Svarte mosse med en sjö som tidigare var sankmark. Visserligen kan man inte bada i sjön men området är ett välbesökt och uppskattat utflyktsmål.
– I höstas förra året fick vi dessutom ett jättestort utomhusgym som ligger i anslutning till sjön.
Dennis berättar också att det görs stora satsningar i Biskopsgården för att öka trivsel och trygghet.
– Vi går noggrant igenom hyresgästenkäten och ser om betyget har sjunkit någonstans och tar fram en handlingsplan för att rätta till det. Det kan exempelvis handla om att öka belysningen.
I planeringen inför 2022 ligger att alla portaler på Godvädersgatan och Dimvädersgatan ska få ”effektbelysning” i olika färger. Även vissa fasader och husknutar kommer att få sådan belysning.
Vann du?
Det var väldigt många som kände igen sig i fotot och av dessa drog vi fem vinnare: Eva i Kortedala,
Anne i Kyrkbyn, Jaafar i Länsmansgården, Ashiq i Norra Biskopsgården och Magnus i Guldheden.
Biobiljetter kommer på posten.
Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 1 februari 2022.
Publicerad i Trivas nr 1 2022.
Text: Kerstin Torsede