Hoppa till innehåll

Tävling nr 2 2023 – här var vi!

Kanske var det ledtrådarna som gjorde att vi denna gång fick in riktigt många svar på vår bildfråga. Vi har gett rätt både för Torslanda och Amhult trädgårdsstad eftersom fotot föreställer platsen där Torslanda flygplats låg och som byggdes till Göteborgs 300-årsjubileum 1923. Trädgårdsstaden i Amhult byggdes mellan åren 2003 och 2005. Bland alla rätta svar har vi dragit fem vinnare som kan se fram emot ett biobesök i höst.

En av ledtrådarna handlade om ”en småskalig bebyggelse och en stor variation på växtsortimentet – över 600 olika växter”. Och är det något som är utmärkande för Amhult trädgårdsstad så är det just grönskan och de speciella husen. Rafael har varit förvaltare i Amhult i fem år och menar att det är ett säreget område med 300 hyresrätter.
– Jag brukar kalla Amhult ”min pärla”. Man tror att man är i Skåne när man kommer in här med de radhusliknande husen i två eller tre plan. Alla har uteplats eller balkong och alla känner alla. De flesta som bor här är också mycket intresserade av växter och odlingar och tar verkligen hand om sin utemiljö och bryr sig om sitt område, säger han.
I hela området finns flera gemensamma uteplatser och en större lekplats för barnen. Att det dessutom är nära till såväl salta bad och golfbana som service och affärer på Amhults torg gör området mycket populärt och eftertraktat.
– Ja, det är nog minst tio år i kö för att få en lägenhet här. Det är en fantastisk miljö som saknar många av de problem som kan finnas i andra områden. Det är i princip noll vandalisering och du kan ha din moppe i fred på utsidan.

I år, och två år framöver, firar trädgårdsstaden i Amhult 20 år och lagom till jubileet har alla fasader gjorts om – ett stort projekt som pågått under tre år och beräknas vara klart i november i år.
– Det har sett lite stökigt ut från tid till annan med ställningar överallt, men nu är vi i slutfasen och rättar till och snyggar upp efter fasadbytet. Vi har också tvättat alla tak och en del hyresgäster har valt att satsa på nya fönster genom tillval. Pärlan Amhult har verkligen blivit upputsad!

Vann du?
Grattis säger vi till: Rosa i Kortedala, Lisa i Rambergsstaden, Johan i Västra Järnbrott, Nathalie i Amhult och Alf i Majorna. Biobiljetterna kommer med posten.

Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 3 november.

Publicerad i Trivas nr 3 2023.

Text: Kerstin Torsede Foto: Bostadsbolaget

Amhult.jpg

Bostadsbolagets område Amhult ligger här nu för tiden.

Torslanda 1930_talet.jpg

Torslanda förr i tiden.