Hoppa till innehåll

Trygg gemenskap för seniorer

På Fjällträffen i Rannebergen blandas doften av nybryggt kaffe med glada skratt. Det lilla röda huset med vita knutar är en populär mötesplats bland seniorer i området. Hit kommer man för att fika, umgås med sina grannar och delta i aktiviteter.

Publicerad i Trivas nr 1 2024.

Klockan är strax efter lunchtid när Trivas kommer på besök. I soffgrupperna i allrummet trängs kaffekopparna på de runda borden. Någon skrapar upp det sista av tårtbiten från assietten.
– En gång i månaden är vi ett gäng som bakar tillsammans till det gemensamma fikat. Sist bjöds det på chokladkaka i långpanna, det var gott. Men inget slår nybakta kanelbullar, säger Susanne.
Intill henne sitter Berit. Båda har bott i Rannebergen i över 30 år.
– Vi träffas här i princip varje dag, säger Berit.
– Det är jättebra att vi kan komma hit och det är roligt att umgås med andra som bor här omkring, säger Susanne.
Mötesplatsen Fjällträffen har öppet varje vardag mellan klockan 11.00 och 16.00. På plats finns Vibeke som är trygghetsvärd för Bostadsbolagets trygghetsboende i Rannebergen.
– Jag finns här som ett stöd och samordnar träffar och aktiviteter tillsammans med hyresgästerna, säger Vibeke.

Syftet med mötesplatsen är att äldre ska känna sig trygga och inte behöva vara ensamma. Alla seniorer i Rannebergen är välkomna, oavsett om man bor i trygghetsboende eller inte.
– Känner man sig ensam kan man alltid komma hit. Det spelar ingen roll om man vill vara med på olika aktiviteter eller bara ta en kopp kaffe, säger Vibeke.
Bingo, pyssel, spel, loppmarknad och rörelseträning är några av de aktiviteter som erbjuds.
– Våra deltagare får själva vara med och lägga schemat efter vad de är intresserade av och tycker är roligt. Varannan fredag lagar vi en god lunch som vi avnjuter tillsammans. Det är väldigt uppskattat, säger Vibeke.

Alicja har bott i Rannebergen i 26 år och flyttade från sin förra lägenhet till trygghetsboende för drygt två år sedan. När hon är ute på promenad händer det att hon stannar till på Fjällträffen för lite fika och häng med grannarna.
– Det blir ju lätt lite ensamt på ålderns höst och det är viktigt att kunna sysselsätta sig. Jag bor precis i närheten. Det är en fin tvåa med rymligt badrum och köket är utrustat med spisvakt – jag och min katt Franca trivs jättebra, säger hon.
Kaffekopparna är urdruckna och det har blivit dags för dagens aktivitet – inomhusboule.
Deltagarna delar upp sig i två lag. Spelet är snabbt igång och stämningen är på topp – hejarop blandas med lite retsamma kommentarer när det ena laget vinner. Det märks att alla trivs i varandras sällskap.
Efter några omgångar boule är det dags att runda av för dagen. Några hälsar att de kommer i morgon igen.
– Jag har nog världens bästa jobb, säger Vibeke. Jag får så mycket glädje och kärlek tillbaka!

Faktaruta:

Så fungerar trygghetsboende
Trygghetsboende för dig som är över 70 år erbjuds i Majviken, Rannebergen och Öster om Heden. Extra trygghetsåtgärder som stödhandtag i duschen, spisvakt och digitalt titthål i dörren ingår i boendet. Lägenheterna söks på vanligt sätt genom Boplats, det krävs inget biståndsbeslut från kommunen.

Nyfiken på Fjällträffen?
Välkommen till Fjällveronikan 9! Kontakta Vibeke för mer information: vibeke.lind@bostadsbolaget.se, tel: 031-731 52 39.

Text: Josephine Gustafsson Foto: Robert Lipic

Lågupplöst-2.jpg

Kurt och Björn passar på att prata lite taktik inför dagens bouleturnering.

Lågupplöst-1.jpg

Berit tycker det är bra att mötesplatsen finns. Flera av seniorerna träffas här varje dag för att fika och umgås med varandra.

Bostadsbolaget - Trygghetsboende Rannebergen - 23 jan 2024-15.jpg

Vibeke är trygghetsvärd för Bostadbolagets trygghetsboende i Rannebergen.