Hoppa till innehåll

Trygga trappor

I Hammarkullen pågår ett stort arbete för att det ska kännas tryggt och säkert där man bor. Ingen ska tycka att det känns obehagligt att gå in i trapphuset eller gå hem en mörk kväll från spårvagnen. En del av trygghetsarbetet kallas ”Trygga trappan” efter ett framgångsrikt försök i Malmö.

Boende i Hammarkullen har sedan i våras kunnat se lappar i trappuppgångarna: ”Inga obehöriga i fastigheten – all typ av olaga intrång polisanmäls”.
Men vad innebär det egentligen?
Trygga trappan är ett sätt att förhindra att det ”hängs” i trappuppgångarna och att det uppehåller sig personer som varken bor eller arbetar där, eller hälsar på någon de känner. Syftet är att göra trappuppgången till en trygg plats för dem som bor där. Att behöva gå förbi ett okänt gäng precis utanför sin lägenhetsdörr, eller bli störd av höga röster under en hel kväll, skapar otrygghet och är något många hör av sig till Bostadsbolaget om.

Polisen har alltid kunnat avvisa personer som gör sig skyldiga till olaga intrång men det är inte alltid som det har slutat med en polisanmälan. I samband med att Trygga trappan nu införts finns en generell överenskommelse med Bostadsbolaget att polisen även kan göra en anmälan utan att först behöva kontakta Bostadsbolaget.
Trygga trappan som modell kommer från Malmö där det i ett område för några år sedan fanns stora problem med ungdomar som hängde i trapphusen, skadegörelse och bråk. För hyresgästerna var trapphusen mycket otrygga men sedan polisen börjat fokusera på möjligheten att agera mot olaga intrång söker sig inte ungdomarna till portarna och trappuppgångarna längre.

Håkan Bredinge är kommunpolis på Norra Hisingen och har erfarenhet av Trygga trappan i Biskopsgården.
– Första gången går vi bara in och upplyser om vad som gäller i trapphusen – att det inte är tillåtet att hänga där. Stöter vi på samma person en gång till i ett trapphus så rapporterar vi och det blir en anmälan. Blir det en fällande dom så kan man få dagsböter, säger han.
En handfull ärenden har hittills rapporterats vidare i Hammarkullen och Håkan Bredinge menar att det har en avskräckande effekt.
– Det är klart att sådant här sprider sig ganska fort. Att man faktiskt kan få böter om man hänger på ställen där man inte ska, säger han.

Trygga trappan infördes i Hammarkullen i mars månad och ska på sikt utökas till fler områden. Det pågår också mer trygghetsskapande arbete i Hammarkullen – inte minst att trygghetssäkra fastigheter på olika vis. Exempelvis se till att alla lås, dörrar och nycklar fungerar som de ska, eller att se till att mörka områden blir upplysta ordentligt.

Publicerad i Trivas nr 3 2021.

Text: Kerstin Torsede, Foto: Robert Lipic

Kvinna som går in i en trappuppgång.

Trygga trappan är ett projekt som ska göra trapphusen tryggare för hyresgästerna.