Hoppa till innehåll

Välkommen till Amhult

I ett av Göteborgs mest expansiva områden tar vi dig denna gång med till en riktig pärla – trädgårdsstaden i Amhult på Hisingen.

Publicerad i Trivas nr 2 2022.

Ett område som för tankarna till en dansk småstad med sin speciella arkitektur och där det alltid är nära till grönska och salta bad. Om man inte hellre väljer att strosa runt och shoppa eller fika i Amhult centrum.

Alla vill ha det snyggt och tryggt

Trädgårdsstaden i Amhult utstrålar lugn och trivsel. Det finns gott om ställen där det är naturligt att träffas eller komma i samspråk – gårdarna med sittplatser som lockar till grillkvällar och fikastunder och många små uteplatser där man är ute och påtar i rabatterna.
– Här är grannsämjan väldigt god, intygar Rafael som är förvaltare. Folk bryr sig, kommunicerar med varandra, alla vill ha det rent, snyggt och tryggt och tar gemensamt ansvar.
– Det är väl bara höjden på häckarna mellan uteplatserna som ibland kan väcka lite olika åsikter, skrattar han.

Slå ett slag vid havet

I Amhult är det alltid nära till friluftsliv och bad – oftast på bekvämt cykelavstånd. Ett stenkast bort ligger också Torslanda Golfklubb. En 16-hålsbana i unik, saltdoftande miljö för både träning och tävling.

För alla med spring i benen

För bara några år sedan var detta en tom yta utan särskild funktion. Men Bostadsbolaget fick med sig Park- och naturförvaltningen på sina planer och sedan 2018 finns här en stor, fin lekplats för alla klätter- och gungsugna barn.
– Det är viktigt att barnen har någonstans att leka och att vi har levande gårdar, tycker förvaltare Rafael. Lekplatsen är öppen för alla som vill komma hit!
Lekplatsen blev snabbt så populär att det redan är dags för lite upprustning av lekredskapen.

Från tedans till teater

Vad är ett centrum utan kultur? Mitt i hjärtat av Amhult, på Amhults torg, hittar du kulturhuset Vingen som har massor att erbjuda för ögon, öron – och smaklökar.
En vanlig vardag smiter du in på en fika på Café Vingen och kikar på aktuella utställningar.
På kvällar och helger roar du dig med allt från bio och konserter till musikquiz, tedans, teater och vinprovning. Mer info och kalendarium hittar du på vingen.se

Allt finns i Amhult Centrum

Sedan flygplatsen försvann har Amhult Centrum vuxit fram och är idag ett köpcentrum med både stora och små affärer, restauranger, kaféer och servicebutiker. Sedan ett par år finns till och med ett hotell här! Det är lätt att ta sig hit – både med bil och kollektivtrafik. Sök på Amhult Resecentrum när du planerar din resa.

Kär comeback för Amhultsdagen

Äntligen blev det Amhultsdag igen! Varje år samlar Bostadsbolaget hyresgäster och alla andra i området som vill vara med till Amhultsdagen. Då går Amhult trädgårdsstad man ur huse och umgås, äter grillad korv, får hjälp att fixa cykeln, delar odlingstips, tittar på barnteater och tar cirkuslektioner. Pandemin satte stopp i ett par år, men i maj återupptogs traditionen.
– Det brukar vara oerhört populärt, säger förvaltare Rafael. De flesta av våra hyresgäster brukar dyka upp!

Torslandatornet anropar!

Här låg tidigare Torslanda flygplats som byggdes i samband med Göteborgs 300-årsjubileum 1923. När flygplatsen flyttades till Landvetter 1977 var det ett av Europas äldsta
flygfält med reguljär trafik. Flygledartornet, med sin rymdinspirerade exteriör, fick vara kvar och har använts både i restaurangverksamhet och som uthyrningslokal. Här uppifrån
har man fin utsikt över hela området.

”En mysig småstadskänsla, lite avsides men ändå nära till allt – affärer, bad och olika fritidsaktiviteter. Man behöver egentligen aldrig lämna Amhult.” Marie-Louise, Amhultsbo sedan 2011.

Text: Kerstin Torsede och Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic

En man ler in i kameran med röda hus i bakgrunden.

Rafael är Bostadsbolagets förvaltare i Amhult.

En golfboll på grönt gräs.

Ett stenkast bort ligger också Torslanda Golfklubb

En lekplats.

Nyligen anlades en ny lekplats. Den används så flitigt att det redan är dags för en liten upprustning.

Bild på Kulturhuset Vingen.

Mitt i hjärtat av Amhult, på Amhults torg, hittar du kulturhuset Vingen som har massor att erbjuda för ögon, öron – och smaklökar.

En busskur som det står Amhults Torg på.

Det är lätt att ta sig till Amhults Torg – både med bil och kollektivtrafik. Sök på Amhult Resecentrum när du planerar din resa.

Tält och fika. Ett barn syns i förgrunden.

Varje år ordnar Bostadsbolaget Amhultsdagen.

Torslandatornet.

Här låg tidigare Torslanda flygplats som byggdes i samband med Göteborgs 300-årsjubileum 1923.