Hoppa till innehåll

Välkommen till Eriksberg

Eriksberg har på drygt 30 år förvandlats från övergivna fartygsvarv till ett av de mest attraktiva områdena i staden med bostäder, fina grönområden och en fantastisk utsikt över Göta älv.Publicerad i Trivas nr 1 2023.

Här kan du konstvandra längs älven, promenera i Färjenäsparken eller ta en fika på kajkanten. Välkommen till Eriksberg!

”Jag ville flytta hit direkt!”
Signe har bott på Eriksberg sedan 2001 i det allra första av Bostadsbolagets hus som blev klart – Vattenlinjen. Hon bodde vid den tiden i Kalmar och ville flytta till Göteborg för att komma närmare sin son men hade inte riktigt fastnat för något område som hon gillade.
– Vid ett tillfälle år 2000 när jag var och hälsade på min son var vi ute på Eriksberg och tittade. Då var huset bara ett skal men jag kände direkt att ”får jag bo här så flyttar jag direkt”. Och jag fick en lägenhet! Herregud så bra det blev!
– Här finns det mesta man behöver, det är en fantastisk utsikt över älven med all båttrafik och alltid något att titta på. Jag trivs hur bra som helst.

Konstvandra längs älven
Det finns massor att upptäcka på Eriksberg – minnen och byggnader från varvsepoken men också konstverk från senare datum. Starta exempelvis vid Färjenäs med Ebba Matz tre meter höga ”Under samma himmel” och ta dig sedan vidare längs älven på en spännande promenad fram till den kyrkoliknande byggnaden som flyter på vattnet i hamnbassängen på Lindholmen. Läs mer om konstverken du hittar längs vägen på: goteborg.com/platser/konst-langs-alven

”Goa fik och lukten av hav”
Peter, fastighetsvärd på Bostadsbolaget, berättar om de så kallade stadsvillorna som finns på Eriksberg.
– Bland de högre husen har vi nio stadsvillor med fyra lägenheter i varje. Det är ett mycket trevligt boende i stadsmiljö – som ett radhus med uteplats.
– Hela Eriksberg är fint. Jag rekommenderar alla att komma hit och gå en promenad längs kajen, kolla in alla goa fik och känna lukten av hav.

Fika och lek i Färjenäsparken
Ett stenkast från bockkranen hittar du Färjenäsparken, stadsparken på platsen för det allra första Göteborg vid foten av Älvsborgsbron. Här kan du promenera, njuta av utsikten eller fika på det hundvänliga kaféet ”Flickorna på Färjenäs”. Här finns motionsslinga, skejtpark
och en av Hisingens största lekplatser. De senaste året har parken fått nya planteringar av träd och har byggts ut ner mot älven med strandpromenad, nya sittplatser och trädäck. Invigning av den nya Färjenäsparken är planerad till 26–27 augusti.

Spåren efter varvsepoken
Om du promenerar på Eriksberg ser du spår från varvsepoken överallt. Inte bara bockkranen utan även de gamla byggnaderna som finns kvar från den expansiva tiden, som Eriksbergshallen där dieselmotorerna byggdes. Eriksbergsvarvet levererade 626 fartyg mellan
1873 och 1979. Till detta kom olika specialfartyg som exempelvis jagaren ”Småland” och ångaren ”Bohuslän” som ju ännu är i trafik. När varvet var som störst 1972 hade över 6 000 personer sin arbetsplats på Eriksberg.

Från fika till finkrog
Du behöver aldrig gå hungrig på Eriksberg. En sommarkväll är det tätt mellan uteserveringarna på kajerna längs med Ostindiefararen och mot älven. Förutom många mysiga kaféer och bagerier hittar du allt från kanelbullar och surdegsbröd
till fine dining och allt däremellan – sushi, tapas, italienskt, svensk husmanskost, hamburgare och asiatiskt. Hett tips när vårsolen tittar fram: Fika på Maskinkajen.

Färgstarkt byggnadsminne
Den stora bockkranen över Eriksbergsdockan är områdets självklara landmärke och symbol för hela varvsepoken. Den stod färdig 1969 och gjorde det möjligt att montera fartyg på upp emot 500 000 ton. Idag är kranen den enda kvar av sitt slag i Sverige och byggnadsminne sedan 2012.
Den 80 meter höga kranen var ursprungligen grön men målades om i rött under 1990-talet och fick ny klarröd färg 2021. Dagens belysning, som fått designpris, gör kvällstid både kranen och dockan till ett effektfullt skådespel.

Text: Kerstin Torsede, Karin Andrén Olsson Foto: Robert Lipic

En kvinna står på sin balkong och ler mot kameran.

Signe stortrivs i sin lägenhet på Eriksberg.

Bild av konstverket Boj av Pål Svensson.

Det finns många offentliga konstverk i området. Här ”Boj” av Pål Svensson.

En man står utomhus och ler in i kameran i arbetskläder.

Peter, fastighetsvärd, visar runt i Eriksberg.

Visionsbild av Färjenäsparken med människor som fikar.

Intill Eriksberg finns Färjenäsparken.

En byggnad som det står Eriksbergs Mek Verkstads ab på.

Spår efter varvsepoken. Eriksbergs mekaniska verkstad är idag Eriksbergshallen för konserter och konferenser.

En uteservering med massa folk som fikar.

I och runt Eriksberg finns massor av fik och restauranger.

I bakgrunden syns Eriksbergskranen.

Eriksbergskranen är ett riktigt landmärke för området.