Hoppa till innehåll

Starta odlarförening ihop med grannarna!

Lök, potatis, kryddor, bär och blommor. Det växer så det knakar i pallkragar och på odlingslotter runt om i Göteborg – men det finns utrymme för mer. Är du sugen på att sätta i gång? Kontakta din miljövärd!

Publicerad i Trivas nr 1 2023.

Runt Bostadsbolagets hus i Göteborg finns det idag mellan 300 och 350 odlingslotter eller pallkragar. En del har funnits länge, sköts omsorgsfullt och liknar mest ett koloniområde i miniatyr. På en del platser ryms pallkragar med innehåll som delas mellan de hyresgäster som är engagerade. Kicki är utemiljöstrateg på Bostadsbolaget och en starkt drivande kraft för att öka odlingsmöjligheterna.
– Vi har ju hållit på i många, många år med det som många kallar stadsodling vilket innebär att kunna odla själv när man bor i en stad. Bostadsbolaget är nu med i det som kallas Klimatinitiativet vilket ger oss möjlighet att utveckla det här ännu mer och testa lite olika saker – till exempel olika sätt för bevattning, säger hon.

Även om odlingsmöjligheter har funnits länge innebar ett par års pandemi att människors intresse för odling hemma ökade. På några ställen finns en kölista om man är intresserad av en pallkrage eller odlingslott. På andra går det att få plats direkt.
– Vi vill att alla som vill odla ska ha möjlighet att göra det och vi har ganska nyligen gjort en inventering över var och hur många som finns och vad som odlas. Men såklart finns utrymme för fler odlare, säger hon.

Det allra bästa är enligt Kicki om intresserade hyresgäster går samman och bildar en odlarförening. En förening som kan hjälpas åt med att sköta om odlingarna och använda området som en trivsam mötesplats där man träffar sina grannar och umgås.
– Vi skulle vilja att det fanns föreningar överallt, det blir en fin gemenskap och en tryggare hemmiljö. Miljövärden i ditt område kan hjälpa till att ställa i ordning en plats som blir lite mer privat för de hyresgäster som är med. En plats att träffas på, umgås och kanske ha skördefest när det dags.

Många odlar både grönsaker, kryddor och blommor. En del efterfrågar växthus men det är en utveckling som är lite krångligare.
– Ett växthus kräver bygglov och det är ett stort krav på att någon tar hand om det året runt. Och det kan kräva mycket skötsel. Däremot vill vi uppmuntra till att förlänga odlingssäsongen som man faktiskt kan göra även utan ett växthus. Det går att odla året om – inte bara på sommaren, säger hon.

På många ställen planterar Bostadsbolaget träd och buskar som ger frukt och bär – fritt för alla hyresgäster att plocka och njuta av.
– Utemiljön är jätteviktig och vi vill skapa en fin hemmiljö för alla hyresgäster. Att vara ute och ta hand om sina odlingar eller bara sitta på en bänk, plocka några bär och umgås med sina grannar är något som ökar gemenskapen

Text: Kerstin Torsede Foto: Bostadsbolaget, Peter Nilsson, Svante Örnberg

Odlingslådor i Järnbrott.

Pallkragar för hyresgästerna i Järnbrott.

Odlingslotter framför hus i Amhult.

I Amhult finns odlingslotter som hyresgästerna får använda.

Pallkragar för hyresgäster på Lådämnesgatan.

I Robertshöjd finns pallkragar att odla i som också ramar in fina sittytor.

Trädgårdsutvecklare Kicki Bälter sitter framför en av Bostadsbolagets planteringar.
Kicki Bälter, utemiljöstrateg