Hoppa till innehåll

Laga mat på dina rester

Känns det som att matkontot slukar halva lönen? I takt med att matpriserna ökar är det läge att vara lite extra sparsam. Ta bättre vara på det du har i kylen, frysen och i skafferiet så gör du både plånboken och miljön en tjänst.


Publicerad i Trivas nr 1 2023.

Här har vi har samlat några smarta (och goda) tips på hur du kan laga mat av rester som du kanske var på väg att slänga.

• Moget är mums!
Rotfrukter och grönsaker kan faktiskt smaka bättre ju mognare de är. Kanske har du några morötter och potatisar som börjat mjukna, eller en paprika som blivit lite skrynklig? Hacka ner och koka en grönsakssoppa eller gör en trevlig gryta. Kanske har du en överbliven burk med tacosalsa eller liknande längst in i kylen? Perfekt som smaksättare!

• Smarta smoothies
En brun och övermogen banan eller en alldeles för mjuk avokado känns inte alltid så lockande att äta. Men i en smoothie är de perfekta! Mixa frukten med lite yoghurt så har du ett bra mellanmål. Ett annat tips är att hacka ner frukt som börjar bli dålig och frysa in i portionspåsar, så kan du plocka fram vid behov.

• Konservera mera
Förläng hållbarheten på grönsaker och rotfrukter. Gurka, blomkål, lök och morötter går utmärkt att lägga in eller pickla och passar till de flesta maträtter. Hacka ner grönsakerna och fördela i rena glasburkar. Koka en lag med socker och ättika och häll över. Låt svalna och förvara de förslutna burkarna i kylen, då håller de sig upp till en månad.

• Egen pesto är bäst
Har du en ledsen grönsallad, en bit zucchini eller överbliven grönkål? Bra! Då kan du göra en riktigt god hemmagjord pesto. Mixa ner grönsakerna tillsammans med olivolja, vitlök, hårdost och lite nötter eller frön från skafferiet. Perfekt att servera till pastan eller till brödet.

• Krispigt och nyttigt
Skalet från rotfrukter är inte bara vitaminrikt, det fungerar alldeles utmärkt att göra rotfruktschips på. Spara potatis-, morots- och palsternacksskal nästa gång du lagar mat och fritera till krispiga chips. Grönkål blir världens godaste tillbehör om du rostar den i ugnen med lite olivolja. Toppa med flingsalt, och vips har du goda snacks eller ett krispigt middagstillbehör.

• Bra efter bäst före-datum
Många av våra vanligaste livsmedel håller faktiskt mycket längre än vad man kanske tror. Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum det förväntas behålla sin kvalitet – det vill säga smak, färg, krispighet, spänst och tuggmotstånd. Avgör själv genom att lukta, smaka och känna.

• Fler tips som minskar matkontot
– Fyll frysen! Du sparar tid, energi och pengar när du fryser in resterna från middagen.
– Planera mera! Kolla igenom kyl, frys och skafferi innan du går och handlar.
– Släng inte mat! Håll ordning i kylen och ät det som riskerar att bli dåligt först.
– Våga ta ut svängarna! Du behöver inte följa recept till punkt och pricka. Experimentera med det du har hemma i stället, kanske upptäcker du en ny favoriträtt?
– Förvara maten på rätt sätt så håller den längre. En bra temperatur i kylskåpet är +4 grader och i frysen bör det vara -18 grader.

Text: Josefine Gustafsson

En kvinna smakar av sin nygjorda smoothie.

En brun och övermogen banan eller en alldeles för mjuk avokado känns inte alltid så lockande att äta. Men i en smoothie är de perfekta!

Picklade grönsaker i en burk.

Att göra en inläggning till grönsakerna är ett bra sätt att konservera dem på ett naturligt sätt.

Ett par händer sköljer broccoli under rinnande vatten.

Spara vattnet du sköljer grönsaker i och vattna blommorna med.

Rivet morotsskal.

Morotsskal kan friteras till krispiga chips.

BIld på en soppa med många olika grönsaker i.

Hacka ner mjuknade rotfrukter och gör en riktigt mustig och god soppa istället för att slänga.