Hoppa till innehåll

Återbruk – en trendig självklarhet

I takt med att vi blir mer medvetna om miljön och klimatet och vår ohållbara konsumtion når återbruk och återvinning nya höjder.
Klassiska begrepp som ”second hand” och ”vintage” har på senare tid fått sällskap av ”retro”, ”pre-loved” och ”upcycling”. Att ge nytt liv åt gamla kläder och saker har blivit självklart och supertrendigt.

 
Publicerad i Trivas nr 3 2022.

 

Nästan två av tre konsumenter har köpt åtminstone en begagnad detaljhandelsvara, det vill säga sådant som kläder, skor, inredning, möbler, sportartiklar och elektronik, under det senaste året. Detta enligt Svensk Handels årsrapport för 2021, som spår att siffran väntas öka framöver eftersom yngre köper begagnat betydligt mer än äldre. Nästan fyra av fem mellan 18 och 29 år har handlat second hand under det senaste året.
Klassiska second hand-butiker som Myrorna och Björkåfrihet samsas med onlinehandel och fysiska boutiquer med trendig skyltning och designade shoppingkassar. Även etablerade klädkedjor startar insamling och försäljning av second hand.
– Återbruk är hållbart, utvecklande och nytt, säger Sandra som är miljösamordnare på Bostadsbolaget. Fördomarna om att begagnat skulle vara smutsigt eller äckligt börjar försvinna mer och mer.
Nej, att återbruka är inte bara ett miljösmart och billigt sätt att skaffa sig något som inte alla andra har. En snabb googling på ”upcycling” och ”reuse” visar att möjligheterna är oändliga för hur man med lite kreativitet kan göra något nytt och ibland helt annat av använda kläder och föremål.
– Vi vet att våra hyresgäster uppskattar återbruk och att kunna låna och dela saker, säger Sandra och hänvisar till en tidigare enkät där Bostadsbolaget frågat hyresgästerna vad de önskar för att kunna leva mer klimatsmart.
– Tillgång till second hand nära bostaden och att kunna laga cyklar och elektronik står högst på önskelistan. Och över 60 procent vill kunna låna verktyg i stället för att köpa egna.

Bostadsbolaget arbetar för att utöka möjligheterna för sina hyresgäster att både återbruka och att laga och dela. Utmaningen är dock sådant som att hitta lämpliga lokaler och bra system för utlåning.
I dagsläget finns sju återbruksrum där man kan både lämna och hämta saker, tre Fixotek där man får låna verktyg och symaskin med mera, och några Boservice som lånar ut verktyg.
– Vi jobbar för att så många som möjligt på sikt ska få tillgång till detta, säger Sandra, och tipsar om att höra med din fastighetsvärd om vad som redan nu finns där du bor. I många områden ordnas cykelrensningar, miljödagar och loppisar, så håll utkik!

Faktaruta:

Fixotek …
… där du kan tillverka, låna och laga saker finns i Hammarkullen, Biskopsgården och Rannebergen. I Hammarkullen finns också ett cykelkök. I Kretsloppsparken Alelyckan kan du både lämna saker och göra egna fynd på Återbruket och i second hand-butikerna.

Köp, sälj och ge bort
Här är några exempel på guider och butiker för återbruk, delning och second hand, både fysiska och online:
• blocket.se
• goteborg.com/guider/second-hand-och-vintage-i-goteborg/
• loppiskartan.se
• secondhand.se
• sellpy.se
• slowguide.se
• smartakartan.se
• tradera.se

Text: Karin Andréen Olsson

En bild inifrån Erikshjälpens second handbutik.

I Erikshjälpens butik i centrala Göteborg kan du även lämna in kläder och prylar du inte längre behöver.

Gamla jeans och tygbitar.

Att låta reparera cyklar, skor och kläder har blivit billigare sedan momsen sänktes från 12 till 6 procent från 1 juli i år.

Två kvinnor tittar på en väska och ler.

”Upcycling” – att skapa nya produkter av gamla är supertrendigt.

En kvinna ler in i kameran.

Sandra Nilsson är miljösamordnare.