Hoppa till innehåll

Bostadsbolaget återbrukar fastigheter

Bostadsbolaget som fastighetsbolag satsar alltmer systematiskt på återbruk. Bland annat undersöker man hur material och utrustning i fastigheterna kan återbrukas när man renoverar eller bygger om.

 
Publicerad i Trivas nr 3 2022.

 

– Tegel är ett bra exempel på ett byggmaterial som man sett går att återanvända från en gammal byggnad till ett nybygge, förklarar Ellen, miljösamordnare på Bostadsbolaget.
Dörrar, beslag, handfat och liknande är andra detaljer som skulle kunna återbrukas och i kommande renoveringsprojekt undersöker Bostadsbolaget i vilken utsträckning det kan genomföras. Exempelvis ståldörrar vore lämpligt att återanvända eftersom nytillverkningen har stor klimatpåverkan.
– För att sänka koldioxidutsläppen från vår verksamhet måste vi se till att vi inte byter ut eller slänger det som fortfarande är brukbart, säger Ellen.

Återbruk av byggmaterial och inredning går i linje med Göteborgs Stads målsättning att sänka utsläppen av koldioxid från bygg- och anläggningsprojekt med 90 procent till 2030, jämfört med 2020. Cirkulärt byggande anses som en av nycklarna för att nå det målet.
– En återbruksmarknad inom byggbranschen har börjat ta fart, berättar Ellen. Men mycket behöver utvecklas framöver gällande logistik, lagerföring, säkerställande av kvalitet med mera.
Inför en kommande renovering av några av Bostadsbolagets hus i Kortedala har ett gäng sommarjobbare skruvat ner och tagit tillvara på hatthyllor, beslag, kroklister och annat. Produkterna har lämnats in till Återbruket i Kretsloppsparken Alelyckan där de förhoppningsvis hittar nya ägare.
Återbruk praktiseras även inom Bostadsbolagets förvaltning. Fastighetsvärdar sparar sådant som spisknappar, ugnsglas och inredning från kyl och frys när dessa behöver bytas ut, för att kunna använda när något går sönder i andra lägenheter. Främst för att reservdelar kan vara mycket svårt att få tag på, men också för att det är ett sätt att värna om resurserna ur ett miljöperspektiv.
– Vi börjar bli mer medvetna idag om att vi inte ska slösa på jordens resurser. Därmed kommer det förhoppningsvis bli allt vanligare att laga och rusta upp material där det är möjligt, säger Ellen.

Text: Karin Andréen Olsson

Två tjejer skruvar loss köksinredning.

Inför att huset i Kortedala ska renoveras har hatthyllor, beslag och kroklister med mera tagits tillvara för återbruk.

En man ler in i kameran.

Ellen arbetar som miljösamordnare på Bostadsbolaget.