Hoppa till innehåll

Balkonghäng i Kungshöjd

På Kungsgatan 9C i B-trapp­huset kan hyresgästerna se fram emot att möta våren och sommaren på en ny balkong.
– Det är såklart ett stort mervärde för våra hyresgäster att de nu kan komma ut och njuta en stund på utsidan. De är inte stora men man får plats med ett litet bord och en stol, säger fastig­hetsförvaltare Thomas.

Publicerad i Trivas nr 1 2022.

Bakgrunden till de fem nya balkongerna handlar om säkerhet och har sin upprinnelse i att Räddnings­tjänsten inte längre kan ta med en tillräckligt hög stege in på innergårdarna vid brand.
– Har man lägenheter som ligger över elva meter upp och där det inte finns en annan utrymningsväg så är det numera varje fastighetsägares ansvar att se till att det finns en utrymningstrappa inne på gården med avsatser och allt. Det var när vi höll på med projekteringen av utrymningstrappan som vi bestämde att se till att lägenheterna fick en balkong också, berättar han.

Ombyggnadsarbetet på Kungsgatan 9C slutade inte med en trappa och balkonger. Det blev större än så i slutändan och under hela 2021 har gården haft byggnadsställningar i perioder.
– Vi har tvättat och målat fasader, målat och gjort i ordning fönstren och dessutom bytt hela taket. Nästan en helrenovering skulle man kunna säga. Naturligtvis ­mycket stök under tiden för hyresgästerna men jag tror att de flesta tycker att det var värt det nu när allt är klart.

Nästa fastighet som står i tur att få en utrymningstrappa under 2022 är Övre Spannmålsgatan 2. Under året som gick byggdes utrymningstrappor även på Bellmansgatan 3, Karl Gustavsgatan 17–19. Under 2020 fick Kungsgatan 5 sin trappa uppsatt.

Text: Kerstin Torsede

Balkonger och spiraltrappa på en fasad.

Fem nya balkonger i väntan på värme och sol.