Hoppa till innehåll

Jobbsatsningar för unga växlar upp

I höstas rekryterade Bostads­bolaget sex ungdomar i Hammar­kullen för extrajobb. Personer som under ett halvår varit timanställda och arbetat med varierande uppgifter för ökad trivsel och trygghet i området.

Publicerad i Trivas nr 1 2022.

Pilotprojektet blev så lyckat att jobbsatsningen nu fortsätter och då inte bara i Hammarkullen. Även i Biskops­gården och i Länsmansgården får nu 15 ungdomar möjlighet till ett extrajobb.
– Det blev verkligen ett lyckosamt projekt här i Hammarkullen och vi utökar antalet ungdomar rejält i den första gruppen som startar i mars. Denna gång anställer vi 25 unga mellan 18 och 25 år till olika uppdrag, berättar Rebecca som är utvecklingsledare och ansvarig för jobbsatsningen i Distrikt Öster.

Olika arbetsuppgifter

Kravet som ställs på extrajobbarna är att de bor i respektive område. Hur ­mycket jobb det blir varje vecka varierar och arbetsuppgifterna likaså. Det kan vara allt från att plocka skräp eller skotta snö till att rensa ut ett cykelförråd eller delta i olika informationskampanjer.
– Ja, det är högt och lågt, utomhus eller inomhus både vardagar och helg. Vi söker engagerade unga som bryr sig om sitt bostadsområde och som vill vara med och bidra till en positiv utveckling i området.

Stort söktryck

I Biskopsgården är det utvecklingsledare Anni- Frid som håller i jobbsatsningen där 15 unga får möjlighet till extrajobb från och med mars. Arbetsområdet är både Biskopsgården och Länsmansgården och hon berättar att söktrycket har varit stort.
– Redan efter ett par veckor var vi uppe i över 80 ansökningar! Och flera uttryckte särskilt att de var intresserade av fastighetsbranschen. Det är roligt – vi behöver bli fler. Anställningarna gäller för sex månader med möjlighet till förlängning i ytterligare sex månader. Efter ett år kan Bostadsbolaget fungera som en referens när deltagarna söker arbete i framtiden.

Båda grupperna får en gedigen introduktion tillsammans innan de kommer ut i olika arbeten. Under en veckas tid blir det föreläsningar, studiebesök och introduktion i Bostadsbolagets verksamhet.
– Vi har också med en föreläsning om privatekonomi. För många unga är det här deras första arbete och första inkomst så det kan vara bra att ha med den biten också, avslutar hon.

Intresserad av ett extrajobb?
Håll ögonen på Bostadsbolagets hemsida i sommar när nästa ansökningsperiod drar i gång inför nästa grupp som startar i sep­tember. Du ska vara mellan 18 och 25 år och bo i Hammarkullen, Biskopsgården eller Länsmans­gården.

Text: Kerstin Torsede Foto Peter Nilsson

En kvinna står framför en av Bostadsbolagets bilar och ler mot kameran.

Utvecklingsledare Rebecca är ansvaring för jobbsatsningen i Distrikt Öster: ”Det blir varierande arbetsuppgifter både inomhus och utomhus för de timanställda ungdomarna.”.