Hoppa till innehåll

Fira Göteborg 400 år hela sommaren!

Två år försenat är det så äntligen dags för ett storartat firande av Göteborgs 400 år som stad. Under tre månader kan du vara med och fira – överallt i hela stan bjuds det på musik, uppträdanden, utställningar, parader och en mängd andra aktiviteter.

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Planeringen inför Göteborgs 400:e födelsedag har faktiskt pågått ända sedan 2009. När Trivas är i kontakt med Göteborg & Co, som samordnar och projektleder 400-årsjubiléet, är det mesta i programmet för sommaren klart.
– Vi inleder med en fyra dagars hejdundrande festival i Frihamnen i början av juni och avslutar med första helgen i september med en parad genom stan. Däremellan händer det saker överallt och varje dag, säger Hanna Löfqvist som är kommunikatör på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.
– Dessutom är det så att flera av de byggnader och parker som kom på plats när Göteborg firade 300 år 1923 också fyller jämnt – 100 år. Det kommer också att uppmärksammas på olika sätt.
Hennes bästa tips för att hålla koll på det späckade programmet är att gå in och kika på 400-årsjubileets kalendarium på goteborg2023.com. Här kan du söka och filtrera träffarna på datum, intresseområde eller stadsdel. Ett annat tips är att gå till Bältesspännarparken och samlingspunkten Jubileumskompassen.
– Där kan man få hjälp med att hitta de arrangemang och aktiviteter man är intresserad av. Men det kommer också att finnas en liten scen i parken där det kommer att vara olika typer av program och uppträdanden nästan varje dag, säger hon.
Höjdpunkterna under firandet är många och av mycket skiftande karaktär. Du kan exempelvis passa på att springa Göteborgsvarvet (en gång till) i augusti – som året till ära är förlängt till ett maratonlopp på 42 km. Du kan också ta ett dopp i det nya hamnbadet i Frihamnen eller bara njuta av all musik, konst och uppträdanden. Utomhus och inomhus och det mesta är gratis.
– Alla jubileumssatsningar grundar sig i göteborgarnas idéer och tusentals initiativ – till exempel hamnbadet i Jubileumsparken. Dessa blir bestående avtryck i staden efter jubileumsåret precis som det blev för bland annat Liseberg, Botaniska och Göteborgs naturhistoriska museum efter förra jubileet.

Faktaruta:

Jubileumsåret 2023
• Invigning 2 juni.
• Avslutningshelg 31 augusti – 3 september.
• Jubileumskalender hittar du på goteborg2023.com

Text: Kerstin Torsede Foto: Happy Visuals, Marie Ullnert
illustration: Göteborg & Co

En illustration över Göteborg 400 år.

Det blir ett mycket storslaget firande över hela stan i sommar med start den 2 juni.
Illustration: Göteborg & Co

Två tjejer pratar med varandra utomhus.

Njut av musik, konst och uppträdanden både utomhus och inomhus – det mesta är gratis.
Foto: Happy Visiuals

Ett par med cyklar tar en selfie på Gustav Adolfs torg.

Stadens grundare, Gustav II Adolf, poserar fotovänligt på torget som fått hans namn.
Foto: Happy Visuals

Tre barn hoppar i en pool.

Passa på att ta ett dopp i det nya hamnbadet i Frihamnen.
Foto: Marie Ullnert / Göteborg & Co