Hoppa till innehåll

Föryngringskur i Landala

– Här bor man i generationer, säger en av fastighetsvärdarna i området. De som är uppvuxna här vill hitta ett eget boende i området när de flyttar hemifrån, eller återvända som vuxna med egna familjer.
Landala fick också högst betyg av alla Bostadsbolagets områden för boendemiljön – lägenheten, allmänna utrymmen och utemiljön – i hyresgästenkäten från 2020.

Publicerad i Trivas nr 4 2021.

För att ett område ska fortsätta vara trivsamt och välskött behöver det underhållas. Stadsdelen som en del kallar ”Nya Landala” eftersom den på 1970- och 80-talen ersatte de gamla, nedgångna landshövdingehusen, är inte så ny längre. Vissa hus har fyllt 50 och det är dags för en del större renoveringar. På Kapellgången pågår badrumsrenovering med stambyte och i Landalabergen har husen fått nya fasader och fönster.

Hyresgästerna på Kapellgången kan bo kvar under tiden deras badrum får ny skepnad. Visst besvär är dock oundvikligt, som att vattnet stängs av under ett par veckor av den cirka fem, sex veckor långa renoveringstiden. Men i stället för att erbjuda dusch, toalett och diskmöjligheter i baracker på gården som annars är vanligt, har Bostadsbolaget löst situationen med gemensamma utrymmen i huset. På nästan varje våningsplan finns badrum med dusch, toalett och ett ”campingkök” där man kan diska och hämta vatten.
– Det är väldigt uppskattat, berättar fastighetsvärdarna. Det är trots allt viss skillnad mellan att ta sig ner på gården en regnig kväll för att duscha, och att gå i tofflor några dörrar bort i korridoren.
Ett liknande koncept har inrättats i Landalabergen, där sista etappen i den stora fasad- och fönsterrenoveringen nu pågår. Den som känner sig störd av oväsen under dagen kan ta sin tillflykt till en gemensamhetslokal där det finns sittmöbler med tv, böcker, ett litet kök och dessutom ett antal arbetsrum för dem som jobbar hemifrån.

I samband med renoveringarna har man även jobbat med att öka tryggheten i området. Det handlar bland annat om nya lås, elektronisk bokning av tvättstugan, bättre belysning och ljusare tak i pelargångarna. Buskar och träd har rensats och beskurits (se artikel här intill) och det stora parkeringshuset på Kapellgången har inte längre öppet nattetid.
– Allt går inte att komma ifrån med tanke på vårt centrala läge, menar en av fastighetsvärdarna. Men vi gör det vi kan för att våra hyresgäster ska känna sig trygga.

Text: Karin Andréen Olsson