Vatten är en av de allra största förbrukningskostnaderna i ett hyreshus. 2020 rann det vatten för 64 miljoner kronor genom kranarna i alla lägenheter och lokaler som Bostadsbolaget har.
För att spara både miljön och onödiga kostnader går Bostadsbolaget just nu igenom alla lägenheter för att se till att vatteninstallationer fungerar och är effektiva.
Publicerad i Trivas nr 4 2021.
– Det är viktigt att vi inte använder onödigt mycket vatten, säger energiingenjören Tommy Tollbom som håller i översynen. I första hand är det en miljöfråga att inte slösa med resurserna.
– Det motverkar också framtida hyreshöjningar. Både vatten i sig och uppvärmningen av varmvatten kostar pengar. Allt påverkar ju hyran förr eller senare.
2019 påbörjades översynen av alla kranar – eller ”tappställen” som Tommy kallar dem – som ska pågå fram till sommaren 2022. Så om du bor i ett hus som inte är nyproducerat eller där ledningar och avlopp nyligen renoverats så får du snart besök av Bostadsbolagets tekniker, om du inte redan haft det.
Då byts den så kallade strålsamlaren, pipen i änden på kranen, till en ledad som kan vinklas åt olika håll. Även silen som reglerar vattenflödet byts ut så att flödet minskar. Bad och dusch får ny slang och nytt munstycke. Upptäcks något annat som behöver åtgärdas görs en felanmälan.
– En del reagerar på att flödet minskar, men de flesta accepterar det när de förstår varför vi gör detta.
– Flödet blir ändå tillräckligt starkt för att fungera bra för disk och att skölja schampot ur håret. Översynen innebär dessutom en förbättring i form av jämnare tryck och ny, fräsch utrustning.
– Det är de onödigt stora vattenmängderna vi vill minska. Vi ser det som ett gemensamt åtagande mellan oss och våra hyresgäster.
Hur mycket vatten som kan gå åt i onödan blir uppenbart när Tommy förklarar att en droppande kran kan läcka 40 liter på ett dygn. Vilket kostar cirka 300 kronor på ett år. I en läckande toalett kan det rinna så mycket som 1 100 liter på ett dygn – en kostnad på 8 000 kronor på ett år.
Därför är det viktigt att felanmäla läckande kranar och toaletter omedelbart.
– Att kranar och andra installationer fungerar bra har stor effekt på hur mycket vatten som går åt. Men vi behöver hjälpas åt för att minska användningen. Det är bra både för miljön och ekonomin, säger Tommy.
Här nedan får du några tips om vad du själv kan göra för att spara på vatten.
FAKTARUTA:
Så mycket vatten rinner ut i avloppet i onödan
• Kran som droppar: 40 liter/dygn (300 kr/år).
• Kran som rinner med en stråle tunn som en sytråd: 80 liter/dygn (600 kr/år).
• Toalett med stort läckage: 1 100 liter/dygn (8 000 kr/år).
– Det kan vara svårt att upptäcka om toaletten läcker. Lägg ett papper mot bakkanten i holken, så ser du om det kommer vatten uppifrån, tipsar Tommy Tollbom.
Bli vattensmart!
Stäng av kranen
• Du sparar upp till sex liter vatten i minuten om du stänger kranen när du borstar tänderna. Det blir upp till 24 liter om dagen som annars hade spolats rätt ut i avloppet.
Undvik badkar
• Duscha istället för att bada. Ett bad i badkaret drar mer vatten än vad en person i Sverige förbrukar i genomsnitt under ett dygn (140 liter).
Duscha snabbt
• I de nya duschmunstyckena rinner det ungefär nio liter vatten i minuten. Duschar du i fem minuter istället för tio, sparar du alltså 45 liter! Stänger du av kranen när du tvålar in dig och sätter i schampo eller balsam sparar du förstås ännu mer.
Diska smart
• Om du diskar en normalstor disk under rinnande vatten går det år cirka 120 liter vatten. Spara vatten genom att:
… först organisera disken och skrapa av matrester så går det åt mindre vatten att få den ren.
… använda diskbalja istället för att diska under rinnande vatten.
Kör maskinerna effektivt
• Kör disk- och tvättmaskiner så fulla som möjligt.
• Se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. Ibland räcker det med punktvis fläckbehandling eller att hänga ut dem på vädring.
Kallt vatten
• Fyll en kanna med vatten och ställ i kylskåpet istället för att låta kranen rinna tills vattnet blir kallt. Använder du samma glas
för dricksvatten under dagen så
sparar du dessutom disk.
Källa: Bostadsbolaget, Länsstyrelsen, Svenskt Vatten
Text: Karin Andréen Olsson