Hoppa till innehåll

Ge dig ut på matäventyr i höst

– Min ambition har allt sedan starten varit att få fler människor att prova något nytt. Att äta mat som är bra för kroppen, klimatet och plånboken!

Publicerad i Trivas nr 3 2023.

Hanna Olvenmark är legitimerad dietist och grundaren bakom konceptet ”Portionen under tian”. På hemsidan undertian.com beskriver hon sig som snåljåp och när hon startade plattformen 2015 var just tanken att varje matportion inte skulle kosta mer än tio kronor. Idag, åtta år senare, med ökande matpriser och inflation, kan det vara svårt att hålla sig under den summan.
– Ja, priset på mat har förändrats en hel del under åren, tio kronor idag är inte samma som då. Men alla recept jag tar fram är väldigt billiga och en veckohandling som baseras på dem ligger avsevärt under en ”vanlig” handling, säger hon.

Jämsides med sin hemsida driver hon idag ett Instagramkonto med flera hundratusen följare och har gett ut inte mindre än tre kokböcker. Intresset för hennes koncept var stort redan från början och hon är ute en hel del och håller föredrag och workshopar. Att laga och äta mat som är bra för både plånboken och klimatet har aldrig varit så aktuellt som just nu.
– Jag älskar att laga mat och dela med mig. Inspirationen till mina recept får jag från många olika håll, från kokböcker – jag har massor hemma – från andra länder och från andra som lagar mat. För mig handlar matlagning mycket om att vara nyfiken och testa själv och testa nytt i nya kombinationer, säger hon.

Hanna brinner inte bara för att laga mat. Att tillbringa sin tid utomhus är en stor passion – så även att laga mat eller äta utomhus.
– Om man har små barn finns det ingen måltid som blir så harmonisk som den som äts utomhus. Det blir ett litet vardagsäventyr att ta med maten ut – helst på vintern – vare sig maten tillreds utomhus eller om sopptermosen är med. Det är en härlig upplevelse, säger hon.

Faktaruta:

Hannas bästa tips
• Gör en inventering i ditt kylskåp och skafferi och använd upp det som finns.
• Planera din vecka, gör en veckomeny och skriv en inköpslista innan du går och handlar. När man spontanhandlar blir det lätt att köpa extra saker eller varor ”utifall att”. Resultatet blir ofta att man behöver slänga mat som passerat bäst före-datum.
• Var nyfiken och våga testa nytt. Prova att byta ut kött mot baljväxter en dag i veckan till exempel. Testa en ny ingrediens i taget.
• Ät frukt och grönt som är i säsong – bättre för både plånbok och klimat.
• Använd frysen mer.
• Involvera de andra familjemedlemmarna i matlagning och valet av maträtter.
• Satsa på matlådor att ta med till jobbet. Glöm inte vattenflaskan och det lilla mellanmålet om du brukar vilja ha det under dagen. Här finns stora pengar att spara under en månad!
• Mat smakar fantastiskt gott utomhus! Ta med familj eller vänner ut i naturen på middag i höst!

undertian.com och Instagram – portionenundertian finns recept på Hannas mat.

Text: Kerstin Torsede Foto: Hanna Olvenmark

Hanna Olvenmark.jpg

Att tillbringa sin tid utomhus är en passion för Hanna Olvenmark.