Hoppa till innehåll

Hälsning från Tuve

Vi fortsätter vår upptäcktsfärd i Göteborg och har denna gång kommit till Tuve mitt på Hisingen. Tuve är ett område som befolkats i många tusen år. Här finns lämningar efter människor från såväl stenåldern som järn- och bronsåldern och länge dominerades området av lantbruk. Idag är Tuve en väl utbyggd stadsdel med cirka 11 000 invånare, nära till service och butiker men framför allt nära till natur och friluftsliv i skog och mark.

Publicerad i Trivas nr 2 2021.

Bostadsbolaget har närmare 1 000 lägenheter i Tuve och så sent som 2019 byggdes tre nya hus i närheten av Tuve Torg.
Pia har bott hos Bostadsbolaget i Tuve sedan 1975 och stortrivs.
– Jag älskar skogen och att det är så nära till allt. Jag bor bara tio minuter från torget och det är inte långt om man vill åka in till centrum i Göteborg heller.
Bostadsbolaget har närmare 1 000 lägenheter i Tuve och så sent som 2019 byggdes tre nya hus i närheten av Tuve Torg.
Pia har bott hos Bostadsbolaget i Tuve sedan 1975 och stortrivs.
– Jag älskar skogen och att det är så nära till allt. Jag bor bara tio minuter från torget och det är inte långt om man vill åka in till centrum i Göteborg heller.

Bostadsbolagets hälsning från Tuve

Namnet Tuve
 • År 1462 skriver man Twfua. Namnet innehåller tuva tro­ligen syftande på en bergknalle.
 •  

  Tuve firar myrans dag
 • Bronsskulpturen myran som står mitt på torget är Tuves maskot. Myran kom på plats redan 1976 och är skapad av konst­nären Åke Jönsson. I över 40 år har den roat barn och varit mötesplats för tuveborna. Två gånger har den varit på vift. Andra gången den stals var den oåterkalleligt borta men sedan 2016 står en pånyttfödd myra återigen på sin plats. Sedan dess firas varje år myrans födels­dag i oktober tillsammans med alla tuvebor. Då blir det kalas på torget med cupcakes som dekoreras med – en myra såklart.
 •  

  Kändisar från Tuve
 • Anette Börjesson (född 1954), framgångsrik landslagsspelare i fotboll och badminton. Startade sin karriär i Tuve IF.
 • Lotta Lundgren (född 1971), journalist, författare och TV-programledare växte upp i Tuve.
 • Magnus Wislander (född 1964), framgångsrik handbollsspelare, utsedd till världens bästa handbollsspelare under 1900-talet. Spelade i ungdomen i Tuve IF.
 •  

  Lokalproducerat på torget
 • Torget byggdes 1971 och hette ursprungligen Norums torg men bytte namn till Tuve torg 1998. Här finns idag såväl butiker som bibliotek, apotek och Närhälsan. Och här kan du hitta lokalproducerat i form av ost och öl. Givetvis pryds etiketter­na av maskoten myran.
  Anna-Karin har haft sin blomsterhandel på ­torget i 23 år. Även här finns myran med på ett hörn – i form av en vattenmätare. Thomas står vid disken på Tuvebagarn som bakar allt på plats. På ICA finns Tuves egen ost.
 •  

  Som barn på nytt i Fruktträdgården
 • I Hisingsparken finns två speciella lekplatser för alla med barnasinnet kvar. Den ena heter Bondgården och ligger i närheten av Kättilsröds 4H-gård. Här kan man gunga på fårskulpturer, leka i ladan eller klättra i hinderbanan. Den andra är Fruktträdgården med just frukt som tema. Här finns exempelvis en fyra meter hög rutschkana i form av ett äpple och under sensommaren finns möjlighet att plocka frukt i trädgården. Båda lekplatserna har gott om utrymme för picknick.
 •  

  Lufta lungorna i Hisingsparken
 • Göteborgs största park­område ligger ett stenkast bort och är ett perfekt utflyktsmål för dig som gillar friluftsliv och natur. I Hisings­parken finns anlagda park­områden såväl som motionsspår och vilt­områden och grillplats finns vid Slätta damm.
 •  

  Besök en bondgård
 • Ett populärt utflyktsmål strax utanför Tuve torg är 4H-gården Kättilsröds. Här kan liten och stor bekanta sig med alla bondgårdens djur – hästar, kossor, grisar, getter, höns och kaniner. Gården är öppen varje dag och på helgen finns det möjlighet till ponnyridning på Sally, Trolle, Viggo eller någon av de andra hästarna på gården.
 • Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic

  Bildtext: Barn på Myran

  Icas egen ost - Tuve torgBildtext: Icas egen ost – Tuve torg

  Hisingsparken - Tuve torgBildtext: Hisingsparken – Tuve torg

  4H-gård Kättilsröd2 - Tuve torgBildtext: Kättilsröds 4H-Gård