Hoppa till innehåll

Hälsningar från Kvillebäcken

Under vår upptäcktsresa genom Göteborg har vi denna gång landat på Hisingen och i stadsdelen Kvillebäcken som bytt skepnad totalt under de senaste tio åren.

Publicerad i Trivas nr 1 2022.

Dagens myllrande Kvillebäcken för snarast tankarna till storstäder långt utanför Sveriges gränser med sin varierande arkitektur, kaféer, restauranger och en alldeles egen saluhall som lockar besökare från hela Göteborg. Här har bilen fått ta ett steg tillbaka och stadsdelen lämpar sig särskilt bra för cykelburna eller gångtrafikanter. Lägg där till ett stort utbud av affärer, loppisar och en bäck som flyter rakt igenom så har du Kvillebäcken i ett nötskal. Välkommen hit att upptäcka själv!

Cykelglädje till max
Ända från start har ekologisk och social hållbarhet varit viktiga ledstjärnor. Det är en cykel- och gångvänlig stadsdel med cykelbanor, gångfartsgator och det finns gott om cykelparkeringar.
– Här finns alltid plats för att förvara cyklar tryggt och säkert. Det finns till och med förvaringsboxar där du kan låsa in din cykel, säger fastighetsvärden Tony i ett av Bostadsbolagets cykelrum.

Saluhallen – familjär träffpunkt
Kville Saluhall är rena utflyktsmålet. Hit kommer inte bara stammisar från området utan även många långväga besökare för att handla ost, kött, fisk och delikatesser, äta lunch på någon av restaurangerna eller kanske köpa med sig en blomma.
– Det är många som säger att de hört talas om oss och blivit nyfikna, säger Vanessa Destremau, som säljer ost och delikatesser med franskt fokus sedan saluhallen öppnade för åtta år sedan.
– Här är väldigt familjärt. Det blir ofta trevliga pratstunder mellan lunchgäster, kunder och oss som jobbar här.

Nyinflyttad ”kvillebäckare”
Bujar Mema och hans familj flyttade till Kvillebäcken i höstas efter att ha bott i Hammarkullen i många år.
-Vi har tre barn och uppskattar att det är nära till skolor, bibliotek och affärer. Lägenheten är jättefin och vi trivs i vår nya stadsdel. Det är lugnt och fint och trevliga människor.

Lätt att mätta magen
Längs med och omkring Gustaf Dalénsgatan finner du ett brett utbud av mysiga och trevliga kaféer och restauranger – här finns något för alla smaker! Passa på att slå dig ner för en fikastund, eller unna dig en god lunch. Här serveras maträtter med inspiration från alla världens håll och kanter.

Har du sett knölnaten?
Förmodligen inte. Knölnaten är nämligen en både ovanlig och oansenlig växt som växer i Kvillebäcken – men i dagsläget ingen annanstans i Sverige. Den är liten och mörkgrön med spretiga blad som lägger sig som en matta under vattenytan. Arten trivs bäst i solljus och på öppna ytor i vattendrag där den har plats att växa. Eftersom den är en hotad art arbetar man nu på Länsstyrelsen för att bevara knölnaten. Än så länge råder inga tvivel om att man lyckats med detta uppdrag – snart firar växten 100 år i Göteborg!

Micaela står staty i sin egen stadsdel
När Kvillebäcken byggdes utlystes samtidigt en tävling för att ta fram de bästa idéerna för ett växande område. Priset var att bli förevigad med en staty. Det blev kvillebon Micaela Molitors förslag om konstkafé och plantering av körsbärsträd som vann. Bronsstatyn står strax invid Kvillebäcken.

Glaskonst på hög höjd
På Gustaf Dalénsgatan, som löper genom hela Kvillebäcken, hyllas ingenjören och uppfinnaren med en enorm bild på en glasruta mellan två fastigheter. Gustaf Dalén som fick nobelpriset i fysik 1912 ligger bakom flera uppfinningar, bland annat Agafyren och Agaspisen.

Text: Kerstin Torsede och Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic

En man visar ett förråd för cyklar.

Förvaltare Tony visar de fiffiga boxarna för cykelförvaring.

Kvillebäckens saluhall.

Kville saluhall har allt från delikatesser till restaurangmat.

En kvinna mäter upp kaffe i en påse och tittar in i kameran.

Vanessa Destremau arbetar i saluhallen i Kvillebäcken och tycker om att prata med kunder och lunchgäster.

En man ler in i kameran.

Bujar stortrivs i Kvillebäcken. ”Här är lugnt och fint och trevliga människor.”

Utsidan av en restaurang.

I Kvillebäcken finns ett brett utbud av restauranger och caféer.

Utsidan av en restaurang.

Antalet restauranger i Kvillebäcken växer hela tiden.

En bäck med höghus i bakgrunden.

Här växer den fridlysta knölnaten.

Bronsskulptur föreställande en kvinna.

Micaela Molitor deltog i tävlingen att ta fram de bästa idéerna för det växande Kvillebäcken och vann. Priset var en skulptur föreställande henne själv i brons.

Två hus med en glasvägg med en relief av Gustaf Dalén på sig.

Uppfinnaren och ingenjören Gustaf Dalén har fått en gata uppkallad efter sig och hyllas genom en enorm bild på en glasvägg.