Hoppa till innehåll

Sortera sopor med stil

Kan roligare och mer kreativa miljörum få oss att bli bättre på att sortera våra sopor? Det är vad Bostadsbolaget undersöker i pilotprojektet Miljörum 2.0. I Landala, Brunnsbo och Rannebergen har rummen målats och inretts med kristallkronor, fototapeter med naturmotiv, färgglada detaljer och nya skyltar.


Publicerad i Trivas nr 1 2023.

I Landala möts du av en ståtlig kristallkrona i taket och nya avfallsskyltar med matchande väggfärger. I Brunnsbo har rummet fått gröna väggar, en återbrukshylla och informationstavla med guldram.

Miljöhuset i Rannebergen är inspirerat av de natursköna omgivningarna, med vita väggar och tak och en fototapet som hämtad från skogen runt knuten.
– All belysning har också bytts ut vilket har gjort stor skillnad. Jag tycker att det har blivit jättefint, säger Rosita, miljövärd i Rannebergen.

Tanken med pilotprojektet är att testa om de speciellt inredda miljörummen kan motivera och underlätta för hyresgästerna att sortera sitt avfall på rätt plats och i rätt kärl. Men ännu är det för tidigt att säga vilken effekt det haft.
– Rummen blev helt färdigställda i slutet av förra året och projektet kommer att utvärderas efter hand. Det ska bli intressant att se om renoveringarna gör någon skillnad, säger Linn, miljösamordnare på Bostadsbolaget.

Text: Josefine Gustafsson Foto: Andrea Berggren, Pia Nilsson, Josefine Gustafsson

Sopkärl på rad i ett miljöhus.

Miljöhuset i Landala har bland annat fått tydligare uppmärkning.

Miljörum med sopkärl samt en kristallkrona i taket.

I taket sitter en kristallkrona för att ge miljörummet ett lite tjusigare intryck.

En kvinna står och tittar in i kameran i ett miljörum med sopkärl på sidorna och en fototapet i bakgrunden.

Färgglada väggar och nya avfallsskyltar ska skapa ordning och reda i miljörummen. Rosita, miljövärd i Rannebergen, är nöjd över resultatet.

Miljörum med olika sopkärl.

Miljörummet i Brunnsbo har bland annat fått en anslagstavla med guldram.